У среду код старе цркве – ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ О ЛАВРЕНТИЈУ

У среду код старе цркве – ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ О ЛАВРЕНТИЈУ

Поводом педесетогодишњице архијерејске службе епископа Лаврентија, Град Лозница заједно са Црквеном општином лозничком организује представљање монографије ”Лаврентије, празник светлости тихе” аутора др Љубомира Ранковића.

Према речима архијерејског заменика и секретара епархије Мирка Вилотића, она ће бити одржана у среду 23. августа, у 19 сати, у амфитеатру лозничке Цркве Покрова Пресвете Богородице.

– То је значајан скуп у низу овогодишњих скупова и позивамо све Лозничане, Јадране и људе добре воље да дођу да тог дана заједно обележимо и овај јубилеј, да то буде духовно саборовање и значајан скуп за овај део Јадра и наше епархије – казао је он.

Епископ шабачки Лаврентије  (Живко Трифуновић) рођен је у селу Богоштици код Крупња, на Савиндан, 27. јануара 1935. године. Основну школу завршио је у Крупњу, два разреда гимназије у Лозници, Богословију и Богословски факултет у Београду. Био је две године духовник Цркве Ружице у Београду, парох на Купресу, две и по године професор Богословије у Манастиру Крка и истовремено парох у Ивошевцима, а од 1967. до 1969. године викарни епископ у Београду када је постављен за епископа западноевропског и аустралијско-новозеландског. Онда је прешао у западну Европу и у  Химелстиру у Немачкој, основао је Епархијски центар. Свети архијерејски сабор изабрао га је 1989. за епископа шабачко-ваљевског.

Залагањем владике Лаврентија изграђен је Манастир на Соко граду, а за ово време у Шапцу је изграђен Храм Св. Василија у Касарским ливадама и црква Свете Тројице на Летњиковцу. Од 2001. године у манастиру на Соко граду одржава се “Моба”, јединствено окупљање деце из дијаспоре. На његово инсистирање 2006. године формира се засебно ваљевска и шабачка епархија.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )