Санација градске депоније – ШЕСТА ФАЗА ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА

Санација градске депоније – ШЕСТА ФАЗА ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА

На градској депонији за одлагање комуналног отпада у току су радови шесте фазе санације који треба да буду окончани наредног месеца, пре почетка кишног периода

Према речима Драгана Петровића, шефа пројекта санације сметлишта, на површини од око једног хектара припрема се нова касета за одлагање комуналног отпада. Њен  капацитет биће око 40 хиљада кубика и требало би да послужи наредне две године, али то можда буде и мање јер је КЈП “Наш дом” проширио зону обавезног изношења смећа на још неколико лозничких села.

– Планирано је да на овом делу буде насуто 7,5 хиљада кубика водонепропусне глине, око шест хиљада на прекривање смећа и 1.800 за израду насипа, а преко ње две и по хиљаде кубика шљунка. Рок за завршетак шесте фазе је  крај године, али ми морамо главни посао прекривање смећа завршити раније, до половине септембра јер је на глини немогуће радити по киши. Овде радимо касету за одлагање смећа до пре два месеца радили смо на другом делу депоније, касети три која је пуна. Радови на депонији, која је била сметлиште док није започета њена санација 2011. године, трајаће све до отварање регионалне санитарне депоније. До тада ми морамо овде одлагати комунални отпад – рекао је Петровић.

На лозничку депонију, смештену на обали Штире неколико стотина метара од кућа и лозни-чких солитера, смеће одлажу Лозница, Мали Зворник и Љубовија. Годишње је то око 30 хиљада кубика комуналног отпада свих врста. На депонији је заведен ред па нема одлагања угинулих животиња, што се некада дешавало, нити аутомобилских гума. Предрачун радова шесте фазе прављен је на десет милиона динара колико је ранијих година давано из градског буџета и за претходне. Ове године предузеће је добило око шест милиона из градске касе, остали део новца обезбедиће из сопствених средстава.

Санација лозничке депоније је део припрема за њено комплетно затварање када буде отворена будућа регионална депонија о којој се већ доста дуго говори. На њој би, осим Лознице, комунални отпад одлагале и општине Крупањ, Мали Зворник и Љубовија.

Т.М.С.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )