ЈП “Водовод” – ЗАЈАЧА ГОТОВА ДО КРАЈА МЕСЕЦА

ЈП “Водовод” – ЗАЈАЧА ГОТОВА ДО КРАЈА МЕСЕЦА

Лознички “Водовод” се минулих дана  борио да сви имају воду на тропским врућинама, а уједно завршавао започете и припремао почетак нових инвестиција на својој мрежи. Према речима директора Милана Раднића, сви потрошачи имају воду и предузеће је спремно за евентуални нови дужи период врелих дана.

“Водовод” је на крају прошле седмице дневно обезбеђивао 28 хиљада кубика воде, а чести кварови и нестанак струје узроковали су  четворочасовне прекиде у снабдевању на подручју неколико села током вечери од 18 до 22 сата, али је ситуација са падом температуре боља.

– Ни у периоду тропских врућина не би било толико поремећаја у снабдевању водом да је било струје. Без воде су повремено остајале Недељице, Брезјак, Ступница, Слатина, али смо били у контакту са председницима МЗ и где је потребно, слате су цистерне воде. Слате су по захтеву МЗ чак и тамо где није снабдевање из градског водовода, у Рибарице, Текериш и Горњу Бадању тако да смо успешно, уз мање потешкоће, пребродили врелине. Сада испоручујемо око 26 хиљада метара кубних са тенденцијом пада ако се наставе овакве температуре – каже директор предузећа које и даље апелује на потрошаче да воду троше наменски. 

У рударском насељу Зајача у току је друга фаза радова изградње цевовода који ће омогућити да градска вода коначно стигне до мештана који је никада нису имали. Добијају примарни цевовод од 2.400 и секундарни од 2.200 метара, као и резервоар тако да ће бити  заокружен водоводни систем снабдевања грађана Зајаче здравом водом. Посао се финансира из донације KfW банке Србији.

– Радови се приводе крају. Друга фаза примарне мреже је завршена, секундарна исто, раде се прикључци и креће израда резервоара. Надамо се да би то до краја августа  требало да буде готово. Грађани ће имати довод воде до сваког дворишта, а унутрашњу инсталацију до шатхе они треба да “доведу”. Ради  се код оних који су дали сагласност, а таквих је до сада до 120. Радови на десет километара цевовода Дубоки поток у Коренити треба да почну у понедељак, а рок за завршетак је три месеца, односно до краја новембра и очекујемо да тако и буде – каже Раднић за ЛН.

У Зајачи има око 200 домаћинстава и у “Водоводу” рачунају да ће око 150 моћи да се прикључи на новоизграђени систем, а градска вода ове јесени треба да стигне и за 125 породица у Коренити.

Т. М. С.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )