У Руњанима оболео храст стар два и по века – ГОРОСТАСУ ТРЕБА ПОМОЋ

У Руњанима оболео храст стар два и по века – ГОРОСТАСУ ТРЕБА ПОМОЋ

Скоро две деценије под заштитом је државе, а више од два и по века храст лужњак у Руњанима памти све оне који су крај њега пролазили. Налази се у дворишту Мире Поповић, која је, без писаних докумената и било какве новчане надокнаде, како каже, званично “надлежна” да брине о горостасу који својим гранама наткрива цело двориште. Нажалост, сама не може све, а поготово не да се избори са болешћу и бубама које су напале лист и гране стабла којим се по-носе житељи овог дела Јадра.

– По лискама и гранама само миле бубице, падају на све стране и очигледно је да је храст у лошем стању. Као и човеку, треба му лек. Редовно покупим лишће које опадне, а има га на тоне, али бринем и о свему другом што би могло да угрози овај споменик природе – каже Мира.

Признаје да јој није увек пријатно под крошњом која је знатно већа од крова њене куће, а посебно када је киша и невреме. Суве гране понекад опадну па зато избегава да пролази крај стабла кад је јак ветар. Стабло је, према неким проценама, старо око 300 година. Обим дебла већи је од 4,5 метара, пречник око 1,5 а висина око 25 метара, док крошња има  пречник од скоро 30 метара. Жута табла испред “дебелог грма” означава да је под заштитом државе и да је забрањено стабло сећи, ломити или чинити било шта што би изменило његов изглед. На ово упозорење бубе не обраћају пажњу, а Мира се нада да ће неко од надлежних ипак помоћи да се стабло залечи. Она ће га, како каже, чувати колико сама буде могла.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )