Стећци из Горње Ковиљаче – НА СИГУРНОМ ЧЕКАЈУ РЕШЕЊЕ

Стећци из Горње Ковиљаче – НА СИГУРНОМ ЧЕКАЈУ РЕШЕЊЕ

Стећци из Горње Ковиљаче више не леже покрај пута, премештени су на безбедно где ће сачекати одлуку о месту на које ће бити трајно смештени па љубитељи старина и уметности, поштоваоци прошлости, могу се надати да ће ускоро бити у прилици да се диве умешности мајстора који је вештом руком клесао камен пре око шест стотина година

Пет стећака недавно пронађених у Горњој Ковиљачи приликом радова на путу Лозница-Мали Зворник премештено је у уторак у складиште извођача радова где ће сачекати одлуку о својој даљој судбини. Како је за Лозничке новости рекла Рада Глигорић, археолог у Музеју Јадра Центра за културу “Вук Караџић”, предузети су кораци ка трајном решењу, а док одлука не буде донета, стећци су склоњени на сигурно место.

– Процедура је мало дуже трајала, али су споменици сада склоњени да не стоје крај пута. Ми смо предузели кораке да се пронађе локација где ће они трајно бити смештени и сада све иде својим током, предлог ће разматрати наш управни одбор, а потом и Градско веће које ће одлучити. Инвеститор је дужан да потом споменике пребаци тамо где будемо рекли тако да ће они бити заштићени да се не урушавају – рекла је Глигорићева.

Н. Т.

 Опширније у штампаном издању и на novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )