У Текеришу обележена 103. годишњица Церске битке – ЈУНАШТВО КОЈЕ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

У Текеришу обележена 103. годишњица Церске битке – ЈУНАШТВО КОЈЕ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА

Почаст јунацима Церске битке одата је данас у спомен-комплексу у Текеришу на 103. годишњицу прве српске и савезничке победе у Великом рату. Венце су на спомен-костурницу положили Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Лознице Видоје Петровић са сарадницима, представници Града Шапца, Републике Словачке, Чешке Републике и више удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије као и бројни грађани.

Министар Ђорђевић нагласио је да тих дана за српске војнике реч повлачење није постојала и подсетио да је аустријски новинар у извештају написао да је армија потучена и да се налази у паничном бекству као разбијена руља која у безумном страху јури према граници

– Тог августа 1914. исцрпљеност и недостатак муниције нису спречили српску војску да избори једну од најславнијих победа Првог светског рата. Љубав према отаџбини, сложност и храброст војника, као и генијалан стратешки план генерала Степе Степановића допринели су да се оствари победа која је задивила свет – рекао је министар Ђорђевић.

Окупљеним поштоваоцима церских јунака обратио се и градоначелник Лознице рекавши да су протекле 103 године откада се на Текеришу “развио барјак слободе који је у мраку долазећег вихора Великог рата задивио свет и дао наду балканским народима у скоро ослобођење”.

– Ова битка није се могла избећи, већ се морала са витешким поносом војевати. Церска битка била је војевање у којем су се истакли српски војник и српски официр јер су добро знали куда иду и били уверени у победу. Њихови животи још тада су прерасли у драму где ниједна стратегија ни команда не делује док идеја слободе не узаври у сваком појединачном ратнику. Херојство војника са Цера и осталих великих битака Првог светског рата, створили су култ Срба као јуначког народа широм света. Оно што је њима у то време било оружје нама су данас стечена слобода, рад, материјална и духовна надградња и институције као инструмент напретка и развоја – поручио је Петровић.

По завршетку државне церемоније Друштво српских домаћина (ДСД) приредило је културно-уметнички програм под називом ”Историјски час”.

 Централну државну церемонију у Текеришу организовали су владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Град Лозница и Центар за културу ’’Вук Караџић’’, а пригодан програм извели су уметници из Београда.

 

Опширније у петак у штампаном издању Лозничких новости.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )