У суботу у Текеришу – ПОЧАСТ ЦЕРСКИМ ЈУНАЦИМА

У суботу у Текеришу – ПОЧАСТ ЦЕРСКИМ ЈУНАЦИМА

     Државна церемонија обележавања 103. годишњице од Церске битке биће одржана 19. августа, са почетком у 11 часова, у простору спомен-комплекса ‘’Церска битка’’ у Текеришу.

    Церемонију ће предводити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, а крај спомен-костурнице у Текеришу венце ће положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Лознице, Шапца, општине Крупањ, као и представници бројних удружења и грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова  Србије. Организатори су Влада Србије – Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Град Лозница и лознички Центар за културу „Вук Караџић“. После државне церемоније биће одржан културно-уметнички програм Друштва српских домаћина под називом ‘’Час историје’’. Други део програма биће одржан код школе ’’Степа Степановић’’ у Текеришу.

     На Церу је забележeна прва победа српске војске и савезника у Великом рату. Током церске операције на српској страни било је ангажовано 250.000 војника, 16.045 их је избачено из строја, а 2.107 их је погинуло. Аустроугарска је изгубила сваког десетог војника, а око 250.000 их је кренуло на Србију. Споменик у Текеришу подигнут је на месту где су се између 15. и 19. августа 1914. године водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке, а откривен је на Видовдан 1928. године.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )