Од 1. септембра – НОВИНЕ У ШКОЛАМА

Од 1. септембра – НОВИНЕ У ШКОЛАМА

Неколико нових предмета, униформе и електронски дневник – све то чека ђаке у новој школској години. У лозничким основним и средњим школама извесно је да ђаци од септембра неће обући школске униформе

С озиром да је настава у старијим разредима у министарству просвете оцењена као најслабија карика образовног система  од наредне школске године реформе ће и почети управо од петог разреда  а сваке наредне прошириваће се на по један старији разред. Ученике петог разреда од септембра очекују три тзв. редизајнирана предмета, физичко и здравствено васпитање, техника и технологија и информатика а кроз међупредметно повезивање биће уведено и предузетништво, као и финансијска писменост. Идеја Министарства просвете, науке и технолошког развоја је да се, колико је то могуће, распоред часова растерети, а да се део наставе организује међупредметно, где би једну тему заједнички обрађивало неколико наставника. Нови планови и програми требало би да доведу  до тога да се код ученика развија жеља за стицање знања, а не само високих оцена.

У оквиру информатике ђаци ће учити програмирања  и у ту сврху преко кредита Европске банке набављено је 4.600 нових рачунара за школе. Све школе су подигнуте на АМРЕС мрежу, до последње школе је стигао интернет а само седам одсто школа ће интернет добити путем мобилне телефоније. У току је и обука наставника који предају информатику и већ су направљени тимови од шездесет предавача који ће обучавати друге наставнике.

Један од програма обуке је и елементарна информатичка писменост свих запослених у школи за увођење пројекта електронски дневник који ће за сада заживети у двеста школа. Захваљујући Е-дневнику, осим смањења администрације за просветне раднике, лакшег приступа родитеља информацијама које се односе на њихово дете, он ће представљати и контролни механизам стања у образовном систему.

За ученике који у септембру крену у пети разред обавезни изборни наставни предмет физичко васпитање – изабрани спорт биће преименован у спортске активности. Уместо једног часа недељно предмета физичког васпитања, спортске активности трајаће један и по час недељно, а реализоваће се у току наставног дана, као свакодневне физичке активности. Спортске активности неће улазити у фонд часова па се тиме неће ни повећати оптерећеност ученика, док ће са друге стране, они бити много више физички активни. Школе убудуће неће моћи да издају фискултурне сале пре 21 час, а ти термини биће доступни ученицима.

Такође, све школске библиотеке ове године добиће школске лектире и за ту сврху Министарство је из буџета издвојило сто милиона динара. Колико ће која школа добити, зависи од броја ученика и степена развијености локалне самоуправе у којој се налази.

Што се тиче најављиваних ђачких униформи, оне ће у септембру бити уведене у 55 одсто школа.  У лозничким основним и средњим школама извесно је да ђаци од септембра неће обући  униформе.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )