На ауто-путевима – МЕРЕЊЕ СРЕДЊЕ БРИЗИНЕ КРЕТАЊА

На ауто-путевима – МЕРЕЊЕ СРЕДЊЕ БРИЗИНЕ КРЕТАЊА

Од 15. августа требало би да почне кажњавање бахатих возача на аутопутевима на основу мерења средње брзине између две наплатне рампе. За сада, у тестфази која је почела прошлог викендамерење средње брзине има само информативни карактер, али служи и као упозорење

 На појединим наплатним рампама у Србији током протеклог викенда, почела је да се мери просечна брзина кретања аутомобила на аутопуту па су возачи чија је средња брзина кретања била већа од 120 километара на сат, добијали на признаници, односно фискалном рачуну, информацију о средњој брзини којом су се кретали. Реч је о систему наплате путарине, а не фиксне камере, који на основу времена уласка и времена изласка возила са одређене деонице, израчунава просечну брзину кретања.

Ти прекршаји неће бити санкционисани, али ће на основу Закона о безбедности саобраћаја  који прописује да возач може бити кажњен уколико је прекорачио средњу брзину, кажњавање почети највероватније, од 15. августа. Бахати возачи ће, наиме, прво на наплатној рампи ЈППутеви Србиједобијати признаницу на којој ће писати колика им је средња брзина. Уколико су возили преко ограничења, прићи ће им полицајац, узети податке и написати казну или ће им она стићи на кућну адресу. Уколико овај систем израчуна да сте возили преко 120 км на сат, колико је углавном ограничење на аутопуту, следе казне  које се крећу од 3.000 до 120.000 динара а које се углавном наплаћују за прекорачење брзине. Казна може да буде преполовљена ако се плати у року од осам дана. Када је реч о странцима, њима би требало одмах да прилази полицајац и узима потребне податке.

За сада се средња брзина мери само на појединим наплатним рампама, али ће ускоро мерење почети свуда у Србији.  

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )