О метеоропатији на плус 4О – ТЕГОБА, А НЕ БОЛЕСТ

О метеоропатији на плус 4О – ТЕГОБА, А НЕ БОЛЕСТ

Временске прилике а посебно нагле промене времена последњих дана неповољно утичу на здравље људи. Тегобе осећају сви, а највише хронични болесници, нервно лабилне, анксиозне и депресивне особе

Из године у годину све је већи број особа на које негативно утиче промена времена и та појава, која је раније оспоравана, у пракси се зове метеоропатија. Стручњаци објашњавају да се не ради о обољењу, већ о реакцијама и здравственим симптомима који се испољавају када дође до промене  температуре, влажности ваздуха, ветра, атмосферског притиска, затим, киша, грмљавина и ефекта јонизације. Истраживања су показала да људски организам реагује већ на 24 до 48 часова пре наиласка промене времена а да изражене симптоме највише имају сензитивне особе. Посебно реагују нервно лабилни људи, анксиозне и депресивне особе. Све више људи је подложно метеоропатији управо зато што је порастао број негативних фактора у животу као што су стрес, губитак позитивних вредности, непрекидно такмичење, губитак посла, али и атмосферско загађење. Према истраживању, чак тридесет одсто популације чине метеоропате, нису угрожени само хронични болесници, старије особе и жене средњих година већ међу метеоропатама има све више и младих.

Симптоми на које се метеоропате жале су: главобоља, вртоглавица, физичка слабост, повећан крвни притисак, повећана осетљивост на бол у зглобовима и мишићима, погоршано стање болесних органа, депресивна стања. Ту су, такође, и нагле промене расположења и раздражљивост. Таква стања трају дан или два и са побољшањем временских прилика се и симптоми смањују.

Код здравих и младих људи симптоми су слабије изражени а најчешћи су умор, промене расположења, смањена концентрација, поремећај спавања а код старијих људи и хроничних болесника поред ових тегоба које су јаче изражене, јавља се и погоршање симптома основне болести. Код срчаних болесника, пушача и старијих особа, запажено је повећање учесталости срчаних и можданих удара а код особа које имају болести респираторног тракта већа је учесталост појаве астме, упале бронхија и плућа.

Лекари Службе хитне помоћи саветују да је  за овај период неопходно слојевито облачење и прилагођавање временској температури те редовно узимање терапије, доста течности и витамина. Као мера превенције није добро узимати лекове на своју руку без консултације са лекаром, уместо тога боље је што више боравити у добро осветљеним просторијама, препоручује се редовна физичка активност, али и здрав сан. Уморан човек је осетљивији  на све, па и на промене времена, у сну се луче супстанце које снижавају ниво хормона стреса, регулишу крвни притисак и јачају одбрамбене механизме.

Лекари упозоравају да они који раније нису имали изразитих проблема при промени времена, када оне почну изразито да им сметају, обавезно треба да провере своје здравствено стање, јер је то први показатељ да се налазе на прагу неке хроничне болести а да тога нису свесни.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )