Матеја Ђедовић на конференцији о Кену Раселу – ЖЕЛЕО ЈЕ ДА СНИМИ ФИЛМ О ТЕСЛИ

Матеја Ђедовић на конференцији о Кену Раселу – ЖЕЛЕО ЈЕ ДА СНИМИ ФИЛМ О ТЕСЛИ

Чувени британски редитељ планирао је да у Србији сними филм о Николи Тесли, али је од те идеје одустао после атентата на Зорана Ђинђића. Расел је волео Србију – тврдила је његова удовица Лизи Трибл у разговору са младим Лозничнином Матејом Ђедовићем, учесником лондонске Конференције о овом великом уметнику

Све у вези са Матејом Ђедовићем (1997) везано је за филм и филмску уметност још од најранијег детињства. Данас је он не само врсни познавалац, неки би рекли и ходајућа енциклопедија филма,  него и истраживач светске филмске баштине и филмски критичар. Отуда никога није изненадио позив који је стигао од  Мета Мелија, професора са престижног Кингстон универзитета у Лондону да од 14. до 16. јула учествује на првој  Конференцији посвећеној Кену Раселу, британском филмском режисеру поводом 90. годишњице његовог рођења.  

На Конференцији су учествовали познаваоци Раселовог дела из Јапана, Немачке, Аустрије, Шкотске, Енглеске као и његова супруга Лизи Трибл, истакнути позоришни и филмски глумац Мари Мелвин и Раселов биограф Пол Сатон. Матеја се за овај скуп квалификовао радом  под називом “Запањујућа паралела – Кен Расел и Денис Потер један поред другог”.

– Тема рада је поређење основних мотива и метода у делима Расела и великог сценаристе Дениса Потера. Мој рад је јединствен у овој области јер нико да сада није на овај начин повезао ову двојицу великана – каже Ђедовић и додаје да је у плану штампање зборника радова са прве Конференције,  као и да ће се учесници поново састати у Музеју филма у Лондону од 23. до 28. августа када ће бити одржана ретроспектива најзначајнијих Раселових филмова.

Кен Расел велики, а по некима и контроверзни британски филмски режисер, који је према речима филмског критичара Марка Кермода “показао да британски филм не мора да обитава у суштом реализму већ може да буде екстравагантан као Фелини”, нашој публици највише је познат као аутор филмова “Томи”, “Листоманија” и “Малер” иако се његовим најбољим филмом сматра “Демони”, док је филм “Заљубљене жене” имао четири номинације за “Оскара”, а добила га је Гленда Џексон за најбољу женску улогу.

У разговору за ЛН Ђедовић каже да је Лизи Трибл испричала да је Расел изузетно волео Србију и да му један од омиљених филмова био “Професионалац” Душана Ковачевића. Том приликом она му је потврдила да је Расел 2003. године од премијера Зорана Ђинђића добио подршку за реализацију филма “Тесла” који је требало да се снима у Србији. Њихов сусрет био је уочи атентата на премијера, па не само да је пројекат пропао него је и Расел имао непријатну епизоду задржавања на аеродрому током акције “Сабља”.

То није био и последњи Раселов  сусурет са Србијом – као што је познато он је  на фестивалу у Палићу 2009. године добио награду “Александар Лифка”, а тада је премијерно приказан и његов кратки филм “Будика поново уједа”.

Кен Расел преминуо је у новембру 2011. у 85. години. Тог дана медији су пренели да је отишао аутор неких од најбољих и најхрабријих филмова 20. века. Најчешће теме његових филмова су католичанство и његови симболи и перверзна страна сексуалности. Омиљени Раселови глумци били су Оливер Рид и Гленда Џексон, а непуних шест година од смрти уметника не престаје интересовање за његово дело

– На Конференцији је било пуно стимулативних дискусија и за све истраживаче у области филма право је задовољство размењивати знања и идеје поготову што су радови покрили широк спектар тема од режије, преко музикологије до маркетинга. Изузетна је част учествовати у обележавању јубилеја једног таквог великог режисера – каже Матеја Ђедовић који је већ  учествовао на неколико сличних конференција,  укључујући и прошлогодишње гостовање на Кембриџу са темом “Влатко Гили-скривени геније” када је као гимназијалац био и најмлађи учесник.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )