Општа болница Лозница – СКЕНЕР СТИЖЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ?

Општа болница Лозница – СКЕНЕР СТИЖЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ?

Из Министарства здравља стигло је ново обећање да ће лозничка Општа болница коначно добити скенер новије генерације који ће одговарати потребама пацијената из Лознице. Годишње се напише више од три хиљаде упута, али се то односи само на оне пацијенте који користе услуге шабачког скенера или преко комисијски оверених упута иду на снимања у неки од скенера у Београду

 

–  Потребе за скенером су велике, за транспорт пацијената из Лознице у Шабац и Београд  због обављања прегледа скенером потроши се скоро половина вредности новог који кошта око песесет милиона динара. Добијањем скенера уштеде ће бити велике а што је најважније, лечење пацијената биће олакшано и подигнуто на много виши ниво. Троши се силно време на одлазак у Шабац, док  се уради снимак и врати пацијент, прође минимум три сата. Када будемо имали скенер, све ће бити завршено за пола сата – каже за ЛН

др Милан Тодоровић, в. д. директора Опште болнице у Лозници, поводом недавне изјаве др Душана Јовановића, заменика директора Ургентног центра Србије, да ће Министарство здравља одобрити набавку скенера за болницу.

Да би коначно добили овај апарат, у болници морају да обезбеде одговарајући простор и да имају обучен кадар. Тодоровић каже да Министарство одваја новац и за скенер, али и за уређење простора.

– Фирма која добије на тендеру има обавезу да уреди и простор где ће бити постављен апарат, односно да просторију изолује оловним плочама због зрачења. Кадрова обучених имамо, запослени на радиологији већ неколико месеци иду на обуку у Шабац, а својевремно су додатно ишли и на обуке у Нови Сад и Београд – истиче Тодоровић.

Пре шест година и лозничка Општа болница имала је свој скенер марке „Сименс“, вредан триста хиљада долара који је био део транше кинеске донације српском здравству у  оквиру пројекта „Сваки округ скенер“. Министарство здравља доделило га је у марту 2005. године тадашњем лозничком ЗЦ ”Др Миленко Марин”. Стари скенер који је био инсталиран у Служби радиологије радио је око шест година, а када се после обављених 16.000 снимања покварио, поправка није била исплатива јер би коштала више од куповине новог.

Иначе, у зависности од дијагностике и степена хитности, на преглед скенером се сада најдуже чека од једног до три месеца. Годишње се напише више од три хиљаде упута, али се то односи само на оне пацијенте који користе услуге шабачког скенера или преко комисијски оверених упута иду на снимања у неки од скенера у Београду.

Одговарајући на питање када би требало да стигне нови скенер Тодоровић каже:

– Надам се да ће стићи у току ове године, али не могу да гарантујем.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )