За нови храм на Лагатору – МЕРМЕРНИ ПОД И ИКОНОСТАС

За нови храм на Лагатору – МЕРМЕРНИ ПОД И ИКОНОСТАС

Црква је застакљена, урађено је подно грејање и сада се ради на постављању мермерног пода са мозаиком. После завршетка свих унутрашњих радова и када црква буде предата на богослужбену употребу, онда ће  у етапама бити фрескописана, каже свештеник Милош Петровић

Нова Црква Вазнесења господњег на Лагатору полако поприма и у унутрашњости свој коначни изглед и све је ближи дан када ће и у горњем делу ове богомоље почети богослужења. Према речима лозничког свештеника Милоша Петровића,  обављени су готово сви груби радови и уколико све буде текло по плану, могло би се очекивати да ће у току следеће године храм бити освећен и његов горњи део предат на богослужбену употребу.

– Храм је застакљен, урађено је подно грејање и сада се ради на поствављању мермерног пода са мозаиком. Радови иду предвиђеном динамиком и ускоро се очекује постављање иконостаса, који је урадио покојни професор Слободан Перовић у призренском дуборезу, а завршене су и иконе за њега. Храм је завршен између 70 и 75 одсто уколико не рачунамо фрескопис. После завршетка свих унутрашњих радова и када црква буде предата на богослужбену употребу, онда ће у етапама бити фрескописана, а пошто је у питању огромна површина, то је посао који ће трајати декадама – каже свештеник Петровић.

Градња храма на Лагатору започета је у лето 2002. године. У својој унутрашњости нема ниједан стуб, што га чини јединственим, а пројекат је урадио архитекта Видоје Павловић. Богомоља је у византијском стилу, има крипту под читавом црквом површине од 520 квадратних метара тако да ће храм, у две етаже, имати укупну површину већу од хиљаду квадрата и по корисном простору бити трећи у Србији, после Храма Светог Саве на Врачару и Цркве Светог Марка у Београду. На храму је постављен позлаћени прохром и по таквом покривачу црква ће бити јединствена у Србији. Црква је са звоником од 41 метра највећа у крају и центар је новог насеља које последњих година расте на Лагатору. Од 2006. године у њеној крипти, посвећеној Светом владици Николају Српском, обављају се богослужења, крштења, венчања и остали обреди тако да храм верници посећују већ дуже од деценије иако још није комплетно завршен.  Поред цркве се налази започети духовни центар који ће имати површину од 3.500 квадратних метара. Петровић подсећа да је објекат био заједнички подухват Црквене општине Лозница и  Националног инвестиционог плана, али је дошло до промена околности и радови на том објекту су до даљњег заустављени пошто је приоритет  стављен на нови храм.

– Ове године смо захваљујући помоћи Града Лознице успели да конзервирамо ту зграду тако да не пропада. Да може  сачекати завршетак цркве,  односно да  почну богослужења и у њеном горњем делу, а онда ће сва средства бити преусмерна на изгрању духовног центра који ће свом саставу имати салу за окупљања и неке прославе, амфитеатар за предавања, неку врсту народне кухиње, дневни боравак за старе и децу,  капелицу, као и просторије за свештенике и слично – каже он.

Иначе, у Лозници од 1873. када је подигнута Црква Покрова Пресвете Богородице па све до 2002. није урађена ниједна црква, а тада је почела градња храма на Лагатору. На подручју Лознице у току је градња још две богомоље посвећене Светој мајци Ангелини у Воћњаку и Светом Прокопију у Лозничком Пољу. Изградња свих храмова напредује захваљујући људима који живе у тим срединама, подршци локалне самоуправе и нашег народа из дијаспоре који је нарочито помогао радове на Лагатору.

 Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )