Одржан научни скуп  – СЕДАМ ВЕКОВА ТРОНОШЕ

Одржан научни скуп – СЕДАМ ВЕКОВА ТРОНОШЕ

– Као географ и као цвијићевац, сматрам да уз овог светског научника, Вук Караџић и Троноша чине свето тројство, нешто што Јадар има само једном у миленијуму, једном од постанка до краја света. Вук, Цвијић и Троноша, три су синонима Јадра, непоновљива у времену и простору. Можемо да направимо данас већу цркву од Троноше, али значајнију никада нећемо направити – рекао је професор Стеван Станковић на данашњем научном скупу „Седам векова манастира Троноше“, одржаном у Гомназији „Вук Караџић“ у организацији града Лознице и лозничког Центра за кзултуру.

На скупу посвећеном обележавању 700 година од подизања задужбине Немањића говорили су још и академик Светислав Божић, др Војислав Јелић и протођакон Љубомир Ранковић.

– Троноша је веома значајна за нашу историју, све време је присутна у нашим животима и ми то некада примећујемо, а некада не. Зато јој се кампањски и стихијски понекад враћамо, а требало би у континуитету да будемо везани за њу. Троноша је веома озбиљно енергетско духовно поље које емитује гласове и симболе, она је исто што и Хиландар на Светој Гори, слави исту славу, а ми треба да смо срећни што на дохват руке имамо мамастир тако врховног значења – рекао је Божић.

У пригодном делу програма учествовала је певачка етно-група „Лозице“, док је централна манифестација обележавања седам векова манастира Троноше најављена за 16. и 17. септембар.

 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )