Светски дан заштите животне средине – ПОЗИВ ГРАЂАНИМА ДА БУДУ ПАРТНЕРИ

Светски дан заштите животне средине – ПОЗИВ ГРАЂАНИМА ДА БУДУ ПАРТНЕРИ

У лозничкој ОШ “Јован Цвијић” данас  (5. јун) је обележен Свески дан заштите животне средине који  је, према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника Лознице, и прилика да се пажња  јавности  скрене на еколошке проблеме које имају све локалне самоуправе па и Лозница.

– Стратегија Града у решавању еколошких проблема креће се у три правца – један је да се уз помоћ  Владе Србије неутралишу „црне“ еколошке тачке које се налазе на овом простору. Ту пре свега мислим на депонију у Зајачи која је деценијски проблем и која се ево, решава, затим, заостали угљен-дисулфид у “Вискози” и цијанидна со у ФАК-у, за чије је измештање Министарство  пољопривреде и заштите животне средине уплатило новац. Други стратешки правац на којем се радило јесте управљање комуналним отпадом и активности на изградњи станице за пречишћавање отпадних вода, а трећи је да, уз помоћ јавних предузћа, инспекцијских органа и цивилног сектора, радимо на превенцији загађења воде, земље и ваздуха. Врло је важно борити се против непланског сечења шума јер оно доводи до еколошких промена, што може имати штетне последице. Локална самоуправа ће подржати сваку акцију  пошумљавања голети – истакао  је Ђокић.

Јанко Алексић, в. д. директора ЈКП “Наш дом”, најавио је и промоцију новог спота поучног карактера којим грађанима шаљу поруку да чувају своју животну средину и да помогну да град буде лепши.

– У току викенда код Вуковог споменика и у још две улице где смо у претходних десет дана засадили нове саднице, неки неодговорни људи су их почупали и уништили па зато данас поново садимо. И њима упућујемо поруку да престану са уништавањем и да нам се придруже у уређењу простора – рекао је Алексић.

 

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )