Ступио на снагу Закон о спречавању насиља у породици – ЖРТВИ ПОДРШКА, НАСИЛНИКУ ПРИТВОР

Ступио на снагу Закон о спречавању насиља у породици – ЖРТВИ ПОДРШКА, НАСИЛНИКУ ПРИТВОР

Данас је ступио на снагу Закон о спречавању насиља у породици за чију примену је у Лозници прошло обуку троје полицајаца, а сертификат очекује и четврти, затим троје заменика основног јавног тужиоца и двоје судија Основног суда који поступају у породичним односима. У том ланцу су и центри за социјални рад који имају редовне програме обуке од 2012. године.

Новине у закону нарочито се односе на поступање полиције која ја је добила и знатно већа овлашћења па ће након пријаве насиља, ако процени да је то неопходно, моћи да насилника задржи до осам сати у полицијској станици.  Међутим, уколико процени да има основа за ескалацију ризика, полиција може насилнику да изрекне меру према којој у наредних 48 сати не може да се врати кући, нити да приђе жртви.

Након тога, полиција мора све доказе да достави јавном тужиоцу који у року од 24 сата треба да одлучи да ли ће ставити предлог суду за продужење мере удаљења до 30 дана, а суд има исти рок од 24 сата да о том предлогу донесе одлуку. Законом је предвиђено да уколико насилник прекрши судску меру забране приласка жртви, дејствује Прекршајни суд који по хитном поступку изриче затворску казну до 60 дана.

Новина у закону је и увођење дисциплинске одговорности за судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца за непоступање у роковима који су одређени овим законом.

 

 

Опширније у штампаном издању „Лозничких новости“.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )