Решена мистерија у Тршићу – КУЋУ ЈЕ ПРЕКО АРМАТУРЕ ГРЕЈАЛА СТРУЈА

Решена мистерија у Тршићу – КУЋУ ЈЕ ПРЕКО АРМАТУРЕ ГРЕЈАЛА СТРУЈА

Милентије и Радмила Митровић, чија кућа у Тршићу се загревала, по свему судећи  могу мирно да спавају пошто је мистерија, чини се, решена. Кривац је, највероватније, струја, односно проводник који је био у контакту са кућном металном конзолом тако да могу наставити живот на месту где су се скућили пре четири деценије.

У уторак су Митровиће посетили представници градске управе који су ангажовали електроинжењера Владана Ристивојевића да испита о чему се ради, а он је врло брзо поставио ”дијагнозу” зашто кућа има температуру.

–  Пронађено је да је један од доводних фазних проводника био у контакту са кућном металном конзолом. Овај спој је био пре бројила тако да оно није могло регистровати потрошњу. Измерена струја квара била је 44 ампера, што значи да је снага била десет киловата. Ова енергија се преко арматуре и бетона ослобађала у темељима, делимично и зидовима куће у појединим њеним деловима. Како су показала прелиминарна мерења, у року од пола сата дошло је до пада температуре за неколико степени – казао је он.

Како је објаснио, укупна електрична енергија која се тако ослобађала је на месечном нивоу реда величине 7,5 хиљада киловат часова, а то је равно потрошњи бар  десет просечних домаћинстава. Мерења која је обавио он, али и домаћин Милентије, показала су да је температура у паду и да је почело хлађење, што је Митровиће веома обрадовало.

– Констатовали су да је проблем на козоли куће. Температура је већ пала неколико степени. Мислимо да је квар отклоњен, да више нема нагађања о термалним водама, електромагнетним пољима и сличним стварима. Сматрам да ћемо сада мирно спавати – казао је Милентије задовољан што коначно зна зашто му се кућа загревала.

 

Т.М.С.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )