На саборишту у Тршићу – ЗАВРШЕН 46. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР

На саборишту у Тршићу – ЗАВРШЕН 46. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР

„Химном Вуку“ Стевана Ст. Мокрањца, коју је извео мешовити хор Гимназије „Вук Караџић“ под руководством Дарка Несторовића, и подизањем саборске заставе, у Тршићу је данас почела завршна свечаност 46. Ђачког Вуковог сабора, који се одвијао протеклих пет дана у завичају реформатора српског писма. Поздравну реч посетиоцима манифестације посвећене стваралаштву младих упутили су ђаци генерације лозничких средњих школа, Драгана Јосић, ученица Средње школе „Свети Сава“, гимназијалка Ивана Бурмазовић и Марта Аврамовић ученица Техничке школе.

– Место не ком се данас налазимо колевка је наше писмености, завичај револуционара и визионара Вука Караџића. Чињеница да смо његови потомци је у исто време и привилегија, али и обавеза. Нас три смо овде да посведочимо да Вукова звезда није и никада не сме бити угашена. Корачајући његовим стопама отвориле смо врата науке и на прагу смо нових научних сазнања која ће померити наше сопствене границе, али и служити друштву у целини – поручиле су оне.

У природном амфитеатру саборишта Позориште „Душко Радовић“ из Београда извело је представу „Чаробна књига“ у режији Ивана Јевтовића, а улоге су тумачили Милош Анђелковић, Александра Анђелковић, Иван Аџић, Арсеније Тубић и Ненад Радовић.

У оквиру саборских дана 27. и 28. маја одржава се и Републичко такмичење из српског језика и језичке културе за ученике основних и средњих школа, а домаћин је Вукова споменшкола у Тршићу.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )