Такмичење у лидерству – НАЈБОЉИ МЛАДИ ЛИДЕР – ЛОЗНИЧАНКА АНА

Такмичење у лидерству – НАЈБОЉИ МЛАДИ ЛИДЕР – ЛОЗНИЧАНКА АНА

Лозничанка Ана Марковић, ученица трећег разреда Фармацеутско-физиотерапеутске школе у Београду, смер фармацеутски техничар, освојила је недавно прву награду за најбоље показане лидерске вештине на Националном такмичењу најбољих ученичких компанија. Овај некадашњи ђак генерације ОШ „Вук Караџић“ у Лозници, који и сада не зна за оцену мању од петице, објашњава да је у питању такмичење где средњошколци симулирају како би основали своју компанију и како би одређену робу, или услугу пласирали на тржиште.

– Наша компаније се звала „Смарт фуд“ са седморо запослених, а ја сам била директор. Понудили смо друштвену игру, нешто између шаха и билијара. Такмичење је трајало три дана, последњег дана смо држали презентацију и имали смо четири минута да објаснимо свој производ. Награда за младе лидере је само једна од награда, од стотинак такмичара изабрали су десеторо међу којима сам била и ја и са сваким од нас су обавили интервју – објашњава Ана.

Организатор такмичења које се одржава не само у нашој земљи, већ и у целој Европи је Алумни клуб “Достигнућа младих у Србији”, а чине га млади људи који су на досадашњим такмичењима постизали запажене резултате. Поред такмичења за ученичке компаније, организују се и  „Пословни изазов“ и „Социјално предузетништво“.

– Циљ ми је да после средње школе уђем у Алумни клуб како бих учествовала у организацији такмичења и помогла будућим генерацијама. Такмичење се организује у целој Србији, међутим, откад знам за њега, приметила сам да не постоји за наш Мачвански округ и није ми јасно зашто је то тако. Имам много пријатеља у Лозници који су заинтересовани, али им то нико није ни споменуо. Волела бих да помогнем да оно заживи и код нас – каже Ана која ће, како нам је открила, своје даље образовање наставити на Фармацеутском факултету, смер опште фармације.

Истиче да су такмичења важна јер подстичу предузетнички дух код младих, како да употребе своје знање, да покрену бизнис и да га воде. Како каже, „не морају да буду лидери, али могу да буду предузетници“.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )