Отворен 46. Ђачки Вуков сабор – МИНИСТАР КУЛТУРЕ ПОСЕТИО ТРШИЋ

Отворен 46. Ђачки Вуков сабор – МИНИСТАР КУЛТУРЕ ПОСЕТИО ТРШИЋ

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је данас у Вуковом дому културе 46. Ђачки Вуков сабор. Он је указао на значај очувања српског језика, нашег културног идентитета и нашег писма.

– Данас смо у Лозници и Тршићу због три разлога, почетка Ђачког Вуковог сабора, да обележимо дан словенске писмености и промовишемо завршетак акције „Негујмо српски језик“. Сва три тазлога су обухваћена једном идејом, а то је заштита језика, нашег културног идентитета и нашег писма. Тршић и све оно што он симболизује кроз велико дело Вука Караџића јесте један од најбитнијих елемената српског културног језгра које морамо да чувамо и негујемо – рекао је министар културе.

Он је потом са руководством Лознице посетио Тршић, где је почела изградња пешачке стазе дуге 4,7 километара, од Вукове спомен-куће до Манастира Троноша, који ове године обележава седам векова постојања, као и вишенаменски центар, чија изградња је у завршној фази. Ђачки Вуков сабор отворен је сценском бајком за децу „Девојка бржа од коња“, у којој је наступио глумац Светислав Буле Гонцић, док је „Химну Вуку“ извео мешовити хор лозничке Гимназије „Вук Караџић“.

У суботу 27. маја на саборишту у Тршићу, на завршној свечаности ђачког саборовања Позориште „Душко Радовић“ из Београда извешће представу „Чаробна књига“, а у оквиру саборских дана, 27. и 28. маја, биће одржано и Републичко такмичење из српског језика и језичке културе за ученике основних и средњих школа у Вуковој спомен-школи у Тршићу.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )