У ГОРЊОЈ БАДАЊИ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ПАЛИМ ЈУНАЦИМА – Мир пепелу палих витезова (ВИДЕО)

У ГОРЊОЈ БАДАЊИ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ПАЛИМ ЈУНАЦИМА – Мир пепелу палих витезова (ВИДЕО)

У дворишту школе у Горњој Бадањи, јуче је, на пригодној свечаности, откривено обновљено спомен-обележје над гробовима војника Трећег пешадијског пука Моравске дивизије палих у Церској бици пре 103 године. Прво спомен-обележје, крст на којем је писало ”Мир пепелу палих витезова, јуначки падоше бранећи отаџбину”, подигли су им сељани у ратном предаху 1915. године и оно је стајало до освита нове власти 1944. године, а онда је, неразумним поступцима, нестало са лица земље.

На Иверку су се 17, 18. и 19. августа 1914. водиле огорчене борбе, а Трећи пешадијски пук Моравске дивизије крвљу је плаћао сваку стопу земље трпећи велике губитке. Непријатељ је сломљен и гоњен ка Дрини па се није имало времена и војници пале саборце сахрањују на брзину у школском дворишту у Горњој Бадањи. То војничко гробље тада је било право светилиште, мештани су се бринули о њему, одржавали га пажљиво, ту су држани часови историје, а онда се све окренуло наопако и заборав је јунаке прекрио баш као и трава на њиховим гробовима.

– Пуно ми је срце. Нисам могао да се помирим са тим да ови јунаци остану заборављени. Није овде 73 године запаљена свећа ни тамјан замирисао. Бачени су у заборав, њихове заслуге занемарене су, а ми смо се као деца ту играли несвесни да газимо по костима јунака. Тек када сам почео писати моје књиге дошао сам до докумената који су ми открили да у школском дворишту постоји војничко гробље – каже публициста Цветин Милун Васић, рођени Горњобадањац који сада живи у Богатићу, покретач иницијативе за обнову споменика.

Идејно решење спомен-обележја урадио је академски сликар Драго Симић, Васић је финансирао његову израду, а плочу од пиротског камена пешчаника, на којој се налазе имена седам знаних јунака и подсећање на 11 незнаних, о свом трошку израдила је историчарка Музеја Понишавља у Пироту Мила Панајотовић.

На јучерашњој свечаности крај војничког гробља ученици ОШ ”Степа Степановић” из Текериша, чије је издвојено одељење горњобадањска школа, извели су пригодан програм, а окупљенима су се уз Васића обратили и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, историчар Зоран Тошић, директор школе Милан Пауновић…

Н. Т.

 

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )