За староседеоце на Лагатору – НОВЕ УЛИЦЕ НЕ ЗНАЧЕ СЕЛИДБУ

За староседеоце на Лагатору – НОВЕ УЛИЦЕ НЕ ЗНАЧЕ СЕЛИДБУ

Нови град који ниче последњих година на Лагатору, највећем градилишту у Лозници,  све ближи је становницима насеља барака који ту деценијама живе без најосновнијих услова за живот. Ових дана је поред њихових домова урађена још једна улица, што је неке забринуло да ће  морати да иду одатле, а немају где.

– Радови су нам се баш примакли, машине грувају около и не знам шта то за нас значи. Улица изнад парка је прошла близу наших барака, а урађена је и још једна са друге стране. Бринемо шта ће бити са нама, нико нам не говори хоће ли нас дирати и колико још можемо  остати овде – каже један од житеља који гази шесту деценију и ту је од рођења.

Урађен је пут од базена, ободом Омладинског парка до ватрогасног дома, и други који излази између зграда на Булевар патријарха Павла. Деонице су пошљунчене и поваљане, довољно широке за саобраћај. На том делу од ватрогасног дома па целим ободом до базена предвиђени су плацеви за породично становање и онима који су их купили неопходан је прилазни пут. Према речима в. д директора ЈП “Лозница развој” Николе Драгићевића, разлога за забринутост нема, а инфраструктурни радови само ће поправити услове живота ових људи.

– Изградња инфраструктуре на Лагатору је у току и наставља се и даље. Урађени путеви омогућавају људима који живе у том насељу да више до места становања не долазе по блату, а краће им је и растојање од њихових кућа до првог асфалта. После улица треба да буде урађена фекална и кишна канализација тако ће и они моћи да буду прикључени. Људе у баракама нико неће дирати, они ту остају, само ће сада имати боље услове, али их нико неће исељавати – каже Драгићевић за ЛН.

На врху узвишења изнад парка у  три бараке живи двадесетак породица са доста деце. Станује се у баракама које су некада биле војне коњушнице и кокошињци, а почетком 50-их година прошлог века адаптиране су за раднике који су градили “Вискозу”. Доскора се ту стизало  макадамским путем, који је у јесен био препун бара и блата, а сада ће, ако ништа друго, имати бољи прилаз и лепши комшилук.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )