На даскама Вуковог дома – МУДРОСТ ЖИВЉЕЊА

На даскама Вуковог дома – МУДРОСТ ЖИВЉЕЊА

Јасна Ковачевић, ауторка романа “Када је Мила добила крила”, представиће се 10. маја својим суграђанима представом “Мудрост живљења” коју ће сама извести на даскама Вуковог дома културе. Како каже, представа је комбинација аутобиографских догађаја и њених размишљања о животу.

– Сва та размишљања углавном иду у једном правцу а то је да су наши животи једна чудесна чаролија коју ми тако често компликујемо, нажалост углавном поприлично неважним стварима. Док сам писала текст,  у томе сам толико уживала да сам, чини ми се, некако сасвим спонтано писала у стиховима. Али колико год да сам у писању уживала, толико сам се намучила да представу поставим на сцену. Јер, испоставило се да је огромна разлика између мог “надахнутог” ишчитавања текста док лешкарим у спаваæћој соби и изговарања тог истог текста пред другима. На срећæу, пре неколико месеци сам се повезала са Иваном Бекјаревим и он ми је заиста пуно помогао. Без њега представа би вероватно била не само предуга, већæ за многе и превише монотона – каже Јасна и истиче да је велику подршку за овај подухват добила од  свог супруга Зорана који је у представи задужен за светлосне и звучне ефекте. 

Јасна је сама осмислила сценографију, костим и дизајн улазнице која ће сваког посетиоца на врло ефектан начин увести у срж поруке представе.  Иначе, сав приход од улазница које коштају 300 динара  намењен је лозничкој болници.

– Захваљујућæи мојим другарицама готово све карте су већæ продате. Оливера Танасићæ сама је продала цела три реда и сада увелико ради на четвртом! Али вашим читаоцима открићæу једну тајну – улазак на балкон биæће слободан, и не само то, већæ и на уласку у главну салу карте нећæе нико контролисати. Они који су карту купили и тиме резервисали место у партеру, ако из неког разлога ипак не дођу на представу, заправо су омогућили неком другом да види представу, па сви који се затекну у среду, 10. маја,  који минут после 20 часова у Вуковом дому, моћи ће да седну на слободно место – поручује ауторка коју смо затекли на генералној проби у Вуковом дому под будним оком Ивана Бекјарева. 

На питање одакле јој храброст да стане на сцену и да ли има трему, каже:

– О да! У току сваког дана више пута помислим како би било добро да нешто искрсне па да се представа откаже. Али некако увек после тога помислим да је ова представа рођена из моје потраге за смислом живота, па чак да је и она сама смисао мог живота. А тај осећæај да сам можда на правом путу увек ме преплави чудесним осећæањем блаженог мира.

Ја сам заиста у ову представу целу себе уложила, али да ли æће она бити успешна или не, то ћæе верујем зависити од тога колико ћæе те вечери “небо бити уз мене”. Али шта год да се деси, у једно сам сасвим сигурна – ја æћу са те представе отиæћи задовољна јер то ћæе бити представа мог живота!

 

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )