Дом здравља-Лозница – АКРЕДИТАЦИЈА НА СЕДАМ ГОДИНА

Дом здравља-Лозница – АКРЕДИТАЦИЈА НА СЕДАМ ГОДИНА

Лознички Дом здравља „Др Миленко Марин“ објавио је у понедељак да је 17. марта ове године добио решење о акредитацији и то на седам година. Све службе у којима је оцењиван рад добиле су високе оцене

– Добити акредитацију на седам година је велико признање и потврда квалитета рада наше установе која је до сада имала трогодишњу акредитацију. Изузетно сам поносна што сам учествовала у овом процесу, то је велики успех за све нас, наш град и грађане – рекла је у понедељак др Бранка Красавац, директорка Дома здравља „Др Миленко Марин“ у Лозници објављујући успешно завршен процес реакредитације ове установе.

Она се захвалила својим најближим сарадницима, свим запосленима а посебно локалној самоуправи која је из градског буџета издвојила три милиона динара неопходних за приступање овом процесу. Подсетила је да су дани акредитације у Дому здравља трајали од 27. фебруара до 1. марта при чему је оцењено 414 критеријума. 

– Све службе у којима је оцењиван рад, међу којима су и здравствена заштита одраслих, деце, жена, поливалентна патронажа, лабораторија, руковођење и управљање, животна средина, људски ресурси, управљање информацијама, добиле су високе оцене. Веома детаљно су разговарали са нама, обилазили све пунктове, службе, разговарали са пацијентима  да би добили потврду за оно што смо навели у документацији – рекла је Бранка Красавац.

Како је рекла, добијањем акредитације на седам година није све завршено јер се на крају сваке године обавља контрола рада установе. И даље се ради пуном паром, састављају се тимови за квалитет рада, одржавају састанци, а оно на чему ће се посебно радити је развијање сарадње са Општом болницом у корист грађана Лознице.

Према речима Видоја Петровића, градоначелника Лознице, добијање акредитације треба да буде подстицај за даљи рад Дома здравља на опште добро запослених у овој установи, а посебно грађана, корисника здравствених услуга.

–  Ми смо у протекле четири и по године издвојили 49,3 милиона динара, почевши од набавке опреме па до извођења  радова  за побољшање услова у којима ће радити запослени, али и боравити корисници услуга.  За ову годину смо планирали 10,8 милиона  динара. Покушавамо финансијски максимално да помогнемо, али и да заједно са руководствима Дома здравља и Опште болнице као и координатором којег је министар одредио,  од министарства добијемо значајнију подршку за набавку опреме или да се захваљујући њиховом утицају, преко РФЗО уваже наши захтеви када су у питању кадровске листе – истакао је Петровић.

Он је најавио да ће ускоро имати састанак са министром здравља др Златибором Лончаром и да се нада да ће пронаћи начин да Општа болница добије скенер а у будућности и рендген апарат који ће бити функционалнији од досадашња два од којих је један набављен још седамдесетих година. Настојаће и да кроз донације дођу до средстава за санацију крова на Одељењу психијатрије и да се помогне Интерном одељењу.

– Покушавамо да у сарадњи са руководствима Дома здравља и Опште болнице набавимо опрему која може да се користи и на примарном и секундарном  нивоу, дакле, у обадве установе – рекао је Петровић.

Он се посебно захвалио др Зорану Ковачевићу, досадашњем в. д. директора Опште болнице, који је, како је рекао, “дао све од себе да помогне установи у којој ради“,  али који је  због одласка лекара из Службе за уво грло и нос (ОРЛ), “од 7 до 15 часова био директор а од 15 до 22 часа радио у овој служби“.

– Не могу бити добри лекари, техничари, медицинско особље у Дому здравља ако неко

прави грешку или се не односи професионално у Општој болници. Неће бити на добром гласу ни они у болници ако дају све од себе  уколико запослени у Дому здравља не чине исто то. Народ не прави разлику између ове две установе, зна само да сте ви лекари или медицински радници. Зато је важно да радимо заједно, ми вас не раздвајамо и искрено се надам да ће у будућности бити донет закон или подзаконски акт који ће ове две установе објединити – истакао је Петровић.                           

 В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )