У Бањи Ковиљачи у току тродневна радионица прекограничних региона ”Дрина-Сава” и ”Дрина-Тара” – САРАДЊОМ ДО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

У Бањи Ковиљачи у току тродневна радионица прекограничних региона ”Дрина-Сава” и ”Дрина-Тара” – САРАДЊОМ ДО ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Тродневна радионица ”Подршка интегралном економском развоју кроз одрживо коришћење природних ресурса и зелених ланаца вредности” коју организује Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у сарадњи са Организацијом Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) почела је данас (19. април) у хотелу ”Ројал спа” у Бањи Ковиљачи. Радионица се одржава у складу са општим циљем пројекта Европске уније ”Подршка регионалној сарадњи и избалансираном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу приближавања eвропским интеграцијама – подршка Сталној радној групи за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи” и ФАО програма ”Подршка имплементацији малих ланаца вредности у прекограничним регионима Западног Балкана”.

Учесници долазе из 31, углавном, пограничне општине из Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе, а ту су и стручњаци из Данске. Регионални менаџер за регионе ”Дрина-Сава” и ”Дрина-Тара” Александар Дамњановић каже да је циљ припремити заинтересоване стране за одржив развој који укључује и одрживо управљање природним ресурсима, али и за стварање неопходних партнерстава. Кај Мортенсен, виши саветник у ЕУ пословима руралног развоја каже да постоји много малих пољопривредних произвођача који имају велики потенцијал.

– Они, међутим, немају политичку подршку и зато желимо да видимо како да им помогнемо. Желимо да видимо како да их удружимо да сарађују и да воде бригу о животној средини. И у Данској има много малих произвођача, али се они удружују у кластере и стварају квалитетне производе – каже Мортенсен.

SWG је већ спровела одређене пројекте на подручју Лознице, а тренутно, подсећа Снежана Перић, директорка Туристичке организације града, средства добијена кроз пројекте прекограничне сарадње користе Конак ”Мишић”, хотел ”Ројал спа” и сама Туристичка која реновира просторије, што ће ускоро бити завршено.

 

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )