У Лозници до краја априла – ИЗЛОЖБА СЛИКА ЛАЗАРА ВОЗАРЕВИЋА

У Лозници до краја априла – ИЗЛОЖБА СЛИКА ЛАЗАРА ВОЗАРЕВИЋА

У легату Миће Поповића до краја априла Лозничани могу погледати изложбу слика из сталне поставке Галерије “Лазар Возаревић” из Сремске Митровице, коју је угостио Центар за културу “Вук Караџић”. На овај начин остварује се узајамно представљање два уметника и две установе пошто је предходно у Сремској Митровици отворена изложба уметничких дела Миће Поповића и његове супруге Вере, која, иначе, чине сталну поставку у лозничкој галерији. Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, каже да су на гостопримство Митровчана одговорили на сличан начин, трудећи се да слике Лазара Возаревића види што више Јадрана.

– Ово је први пут да су у Лозници изложене слике уметника који је из генерације нашег Миће Поповића. Драго нам је да смо остварили сарадњу са овако значајном установом и галеријом која, као и ми, негује и чува дела свог уметника. Посету су нам узвратили директор галерије Милан Маринковић, кустос историчар уметности Марија Видаковић, која је и отворила изложбу, као и Игор Чолак, који је аутор документарног филма о животу и стваралаштву Лазара Возаревића – каже директорка.

У име локалне самоуправе, добродошлицу гостима из Сремске Митровице пожелела је Биљана Филиповић, члан Градског већа, док су музички део програма извеле ученице Основне музичке школе “Вук Караџић”.

– Договорили смо размену наших сталних поставки, на обострано задовољство, и реакције Митровчана на дела Миће Поповића и његове супруге Вере Божичковић Поповић  изузетне су. Надам се да ће слично  бити и овде у Лозници, где смо допремили део сталне поставке, 28 уметничких дела нашег Лазе Возаревића – казао је Милан Маринковић, директор галерије у Сремској Митровици, која је формирана још 1973. године.

Од 2013. поставка је, поводом јубилеја, до сада гостовала у 23 галерије у Србији, а изложбу прати и документарни филм о уметнику који је рођен 15. јула 1925. године у Сремској Митровици а преминуо 29. марта 1968. године у Београду.

 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )