Донета одлука о награђивању ђака и студената – ГРАД ПОДРЖАО 145 НАЈУСПЕШНИЈИХ

Донета одлука о награђивању ђака и студената – ГРАД ПОДРЖАО 145 НАЈУСПЕШНИЈИХ

Најбољим студентима из градског буџета ове године биће исплаћивано месечно по десет а ученицима по пет хиљада динара

 

Током ове школске године градску награду која се додељује из буџета града Лознице, добијаће 145 омладинаца и то 107 студената и 38 средњошколаца. Одлуком Градског већа награда  је сада увећана тако да ће најбољи студенти месечно добијати по десет хиљада  уместо осам, а најуспешнији основци и средњошколци добијаће по пет уместо четири хиљаде динара. На ове награде право имају ученици основних и средњих школа који су освојили једно од прва три места на државном или међународном такмичењу и редовни студенти основних студија који су остварили просечну оцену од најмање 9,00 у току студија уз услов давања године за годином.

На списку оних који су добили награду ове године највише има студената Факултета техничких наука 14, Медицинског 13, Електротехничког и Филозофског по 7, Факултета организационих наука, Правног и Високе здравствене школе по 5, Стоматолошког и ФПН 4, Грађевинског, Математичког и Природно математичког по 3, Машинског, Филолошког, Рударско-геолошког, Фармацеутског, Физичког, ВМА, Музичке уметности, Факултет безбедности, Факултета ветеринарске медицине, Високе медицинске и пословно-технолошке школе, Високе пословне школе, Високе школе струковних студија по 2 и по један студент  Пољопривредног, Биолошког,  Хемијског, Географског, Академије уметности, Факултета драмских уметности, Факултета примењених уметности, Правно-богословског, Високе школе технике и рачунарства и Високе текстилне струковне школе. Највећу просечну оцену 9,95 остварио је Никола Павловић, студент друге године Електротехничког факултета – смер софтверско инжењерство.

Да подсетимо, конкурс за доделу градских стипендија најбољим лозничким ученицима и студентима завршен је 28. фебруара, али на њега ове године, за разлику од претходних,  нису могли  да конкуришу и студенти мастер и докторских студија. Како су нам тада рекли у градској управи, од тога се одустало због повећаног броја заинтересованих кандидата који испуњавају услове за добијање градских стипендија и награда, као и  износом новца који је буџетом планиран за те намене. У супротном, студентске награде биле би обесмислене малим износима  и питање је да ли би за све било довољно новца.

Одлуком Скупштине приоритет имају студенти основних и академских студија државних факултета и ученици основних и средњих школа и музичке школе. Ову одлуку донели су одборници Скупштине града прошле године на предлог градске комисије за доделу награда.

Лозница је један од градова који даје највише за школовање и стипендирање најбољих ученика и студената, у овој години за те намене планирано је 14,7  милиона динара.

 

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )