У основној школи у Завлаци – ДРУГАРИЦИ СИПАЛИ СТОЧНИ ПРЕПАРАТ У ВОДУ

У основној школи у Завлаци – ДРУГАРИЦИ СИПАЛИ СТОЧНИ ПРЕПАРАТ У ВОДУ

У ОШ “Жикица Јовановић Шпанац” у Завлаци за длаку је избегнута трагедија која је могла да кошта живота Д. П. из Доњих Брезовица, ученицу осмог разреда. Петорица дечака из школе сипали су јој у флашу с водом препарат за лечење животиња и за то кажњени само смањеном оценом из владања. Нисмо добили ни извињење, кажу огорчени родитељи

 

Малолетна Д. П. била је жртва нимало безазлене шале у којој су јој четири вршњака потурила флашицу с водом у коју су претходно сасули препарат који се користи у ветерини за лечење марве. Према речима њених родитеља, Милана и Сандре Пантелић, она је сплетом околности избегла смрт, а посебно су разочарани казном која је уследила од стране Наставничког већа за дечаке чија је игра могла бити кобна.

– Још смо у шоку, а све се десило 3. марта, када су та четири ученика отишла до ветеринарске станице у Завлаци и купила “веленизол”, препарат који се користи за крупну стоку за избацивање паразита. Садржај кесице су сипали у флашицу, коју је наша ћерка од куће понела у школу – испричао нам је узрујани отац Милан.

Он је објаснио да тај препарат у пола литра воде постаје отров јер се, иначе, та количина користи у раствору са 50 литара воде и то за марву од  хиљаду килограма.

– Један ученик је рекао нашој ћерки да попије мало воде, што је она нешто касније и учинила, али је приметила да је чудног укуса и сама срећа да је испљунула течност. Она је флашицу однела разредној и пријавила шта се десило а разредна је позвала те ученике који су рекли да су нашој ћерки сипали креду у флашицу. На томе се и завршило, а тек после пар дана, чистачица у школи нашла је у сливнику бачену кесицу “веленизола”, коју је однела директору школе – објашњава Милан.

По његовој причи, коју је испричао и у полицији, где је пријавио цео случај, директор је позвао ученике и они су после пола сата све признали и потписали своје изјаве. Пантелићи су за све то сазнали после шест дана када су позвани у школу.

– Били смо згрожени и уплашени јер наше дете је могло да буде отровано. Одмах смо случај пријавили полицији у Завлаци, а директор школе нас је уверавао да ће дати све од себе да починиоци буду кажњени и премештени у другу школу. Међутим, у понедељак 27. марта одржана је седница у школи и изгласано је да ти ђаци остану у школи, али ће им само бити смањене оцене из владања. Та деца иду и даље са нашом ћерком у школу, ту су поред ње сваки дан, а ми питамо ко нам гарантује да неће покушати да ураде исто – јадају се Пантелићи разочарани што им се нико од родитеља те деце није јавио барем телефоном да се извини или пита како је њихова ћерка.

Решили су да о свему проговоре јавно како се нешто слично не би десило било где и било коме, али су и даље у страху за своје дете. Не могу да верују да је већина наставника гласала да ти дечаци остану њихови ђаци и огорчено постављају питање шта би било да је неко покушао да отрује њихово дете и да ли би се и онда тако понашали. Зоран Алексић, директор школе, каже да су сви изненађени догађајем и објашњава да су предузете све законски предвиђене мере да се казне ђаци због недоличног понашања.

– Спровели смо дисциплински поступак и оформљена комисија предложила је мере Наставничком већу. Прва је била смањење оцена из владања на незадовољавајућу 1 и премештај ученика у другу школу, а постојао је и предлог да се само смањи оцена из владања на недовољан 1, као и трећи предлог да се тим дечацима смањи оцена на довољан 2. Већином је изгласан други предлог и за њега је било 14 гласова, а 11 за смањење оцене и премештај, док су три гласа била за смањење оцене на довољан 2 – објаснио нам је директор истичући да је изречена мера једна од најстрожих јер за премештај ученика у другу школу потребна је сагласност њихових родитеља али и школе која би примила ту децу. Директор додаје да ће се након изречене мере појачано пратити понашање кажњених ученика.                                   

 

Кривичне пријаве

За кривично дело изазивање опште опасности полиција у Крупњу поднела је кривичну пријаву против пет малолетних лица Вишем јавном тужилаштву у Шапцу, а са тиме су упознати просветна инспекција и Центар за социјални рад. О свему што се десило Д. П. је дала изјаву у ПС Крупањ где су саслушане и све остале странке, а све је урађено у сарадњи са Вишим јавним тужиоцем.

 

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )