ЗАВРШЕНА 18. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ – Уметност за опоравак душе

ЗАВРШЕНА 18. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ – Уметност за опоравак душе

Више од 150 сликара учествовало је у последњих 18 година на ликовним колонијама које организује Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача”. Сваки од њих даривао је по два уметничка дела, која данас красе зидове установе кроз коју годишње прође и по 20.000 гостију. И овај пут девет уметника стварало је у амбијенту за који кажу да је веома инспиративан и да би му се радо вратили следеће године

Ликовна колонија у Бањи Ковиљачи стигла је до свог пунолетства пре свега захваљујућу истрајности и жељи домаћина, Специјалне болнице за рехабилитацију, да уз своју примарну здравствену услугу, понуди својим пацијентима, али и гостима овог туристичког места, додатне садржаје, манифестације и програме за опоравак душе. На 18. смотри уметника, која је отворена 2. марта, током седам дана, у несвакидашњем амбијенту, стварало је девет уметника из Србије и Републике Српске, који су по две слике поклонили болници. Весна Марковић и Драгана Бојић из Београда, Радинка Гардиновачки из Новог Сада, Снежана Нешковић Симић из Бање Ковиљаче, Рајко Каришић и Славољуб Радивојевић из Београда, Момчило Вуксановић – Мома Брада из Деспотовца, Никола Каштеровић из Бањалуке и Драго Симић из Бање Ковиљаче, током колоније дружили су се и са пацијентима, који су могли да пропрате настанак уметничких дела од почетка до краја, али и да искажу своје импресије или сугестије. Сви радови представљени су синоћ на заједничкој изложби, којом је колонија и званично затворена.

– Ликовна колонија се последњих година усталила у марту, као један од весника пролећа, али је она, на неки начин и сведок развоја ове установе. У договору са домаћинима, трудили смо се да доведемо афирмисане уметнике, који имају специфичну поетику и у ликовном свету Србије су врло препознатљиви. То су сликари који док раде комуницирају са пацијентима, тако да гости болнице могу да виде рађање слика које ће касније бити изложене у ходницима установе. Од њих девет чак петоро први пут учествује на овој колонији, а епилог нашег рада видљив је на завршној изложби – каже магистар сликарства Драго Симић, један од покретача и редовних учесника колоније.

Славољуб Радивојевић, академски сликар из Београда, први пут је на колонији у Бањи Ковиљачи, али је изразио најискреније похвале организаторима.

– Домаћини су уложили велики труд да имамо одличне услове за рад, али и релаксацију. На оваквим уметничким сазивима очекујемо квалитетне радове, добро дружење и да оставимо дела за оне који ће тек овде доћи. Све то је остварено у амбијенту који је нестваран. Овде сам долазио као дечак али се од тада много тога променило набоље. Поглед на бањски парк довољан је за инспирацију – каже Радивојевић.

Први пут као учесник колоније је и Радинка Гардиновачки из Новог Сада, која такође има само позитивне утиске. Пре свега је радује то што су њихов рад пратили гости болнице.

– Надам се да смо им барем мало пренели позитивну енергију, да смо им пружили душевну терапију. И сама сам раније овде једном боравила као пацијент а сада све то посматрам из угла уметности – рекла нам је Радинка.

Никола Каштеровић, апсолвент на Академији уметности у Бањалуци, истиче да се уз нове људе и нова искуства осећа пријатно и да се нада да ће и у наредним годинама долазити на ову колонију. Кроз објектив свог фото-апарата све занимљиве тренутке забележио је уметнички фотограф Рајко Каришић, већ родован учесник колоније. Њихови радови убудуће красиће ходнике и зидове соба установе која је до сада угостила више од 150 сликара и од њих добила преко 300 уметничких дела.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )