ПРОНАЛАЗАЧ ЛАЗАР ЈОВАНОВИЋ – Представља свој изум у Јоханесбургу

ПРОНАЛАЗАЧ ЛАЗАР ЈОВАНОВИЋ – Представља свој изум у Јоханесбургу

Малозворничанин Лазар Јовановић, апсолвент на Факултету техничких наука у Новом Саду, данас ће отпутовати у Јоханесбургу, где се од 12. до 15. марта одржава светско финале такмичења у агро бизнису Future Agro Challlenge (FAC). Као победнички тим националног финала FAC Србија 2016, тим Smart Watering, који предводи Лазар, добио је шансу да у конкуренцији од 50 земаља представи свој пословни концепт за даљинско наводњавање. Пред полазак у главни град Јужноафричке Републике, Лазар је поручио да је поносан што му је пружена шанса да идеју свог тима представи светској јавности и потенцијалним партнерима и инвеститорима на такмичењу за најбољи почетни посао из области пољопривреде.

– Даћемо све од себе да се пласирамо у топ осам суперфиналиста и изборимо се за главну награду и светског победника FAC 2017 – рекао је Лазар, о чијем смо изуму писали прошлог лета.

Подсећамо да је он на својој дедовини, у селу Жарковићи крај Малог Зворника, засадио је плантажу лешника и на њој инсталирао свој изум – систем за наводњавање којим управља помоћу СМС поруке са мобилног телефона. Плод стручног рада овог младог проналазача  показао се практичним, па он сада без проблема даљинским путем управља својом парцелом. После повратка из Јоханесбурга, Лазара очекују и нове пословне могућности са неким успешним компанијама на пројектима који су у вези са аутоматизацијом и унапређењем система за наводњавање као што су, на пример, засади компаније “Делта аграр” и други.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )