ПОЧИЊЕ “СВЕТ ЖЕНА 2017” – Вечерас Концерт Биљане Крстић и групе “Бистрик”

ПОЧИЊЕ “СВЕТ ЖЕНА 2017” – Вечерас Концерт Биљане Крстић и групе “Бистрик”

Биљана Крстић, Јелена Милинковић, Сања Рибић Миливојевић, Ивана Димић, неке су од гошћи и учесница овогодишњег “Света жена”, манифестације коју ће вечерас у Вуковом дому културе отворити Тијана Јосић, директорка лозничке филијале НСЗ. Бројне садржаје, до краја марта организоваће Центар за културу “Вук Караџић”, који већ деценију и по приређује прогам намењен промоцији стваралаштва жена

Вишедневна манифестација “Свет жена”, коју од 2002. године организује лознички Центар за културу “Вук Караџић”, почеће вечерас у Вуковом дому културе концертом Биљане Крстић и групе “Бистрик”. Наступом у Лозници, Биљана Крстић наставља уједно и обележавање 40 година своје каријере и деценију и по рада са “Бистриком”. Програм ће свечано отворити Тијана Јосић, директорка филијале Националне службе за запошљавање, а почетак је у 20 сати. Већ током викенда “Свет жена” биће у духу етно-базара “Вредне руке Подриња”, који ће се одвијати на шеталишту у Улици Јована Цвијића од 10 до 20 сати а чији је организатор Туристичка организација Лознице.

Свечано отварање заказано је за сутра у 15 сати. Паралелно са тим, у Омладинском центру од 10 до 14 сати трајаће семинар “Пут до доброг производа”, на којем ће бити речи о традиционалним техникама израде рукотворина. Семинар је намењен локалним произвођачима рукотворина организованим у струковна удружења, који желе да унапреде своја знања и производе које израђују. Овим семинаром обухваћена су и предавања стручних сарадника и чланова уметничког савета Етно-мреже и представника Факултета примењених уметности из Београда. Организатори су Удружење пословних жена “Креативна визија” и Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине. У истом простору у 19 сати публика може погледати позоришну представу “Они”, а улаз је слободан.

У понедељак, 6. марта, у галерији слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић др Јелена Милинковић из Институт за књижевност и уметност  представиће рад Милице Јанковић (1881-1939), књижевнице и сликарке, која је била изузетно популарна ауторка прозе у међуратном периоду српске књижевности. Предавање ће настојати да прикаже живот и рад ове плодне књижевнице, али и да илуструје богатство женског књижевног стваралаштва у првој половини 20. века.

У Музеју Јадра 15. марта биће отворена изложба радова Сање Рибић Миливојевић под називом “Огледала”.  У асамблаж техници она употребљава материјале као што су камен, речни и морски облуци, шкољке, корали, канапи, акрилне боје и огледало. Члан је УЛУ – Сирмијум од 2015. године.

Програм “Свет жена” наставља се 23. марта у Галерији “Мина Караџић” где ће од 19 сати бити организовано књижевно вече и дружење са добитницом НИН-ове награде Иваном Димић. Њена књига “Арзамас”, уз потресну исповест, на несвакидашњи начин спаја хумор и свакодневне драме у односима и животима мајке и ћерке. У истом простору и термину, 29. марта планирано је представљање Весне Ћоровић Бутрић и њене изложбе фотографија “Духови”. Све фотографије настале су уз помоћ њеног мобилног телефона, док је шетала градским улицама, посматрајући излоге и пролазнике. Овим програмом се и завршава овогодишња манифестација.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )