ОГОРЧЕНА ПОРОДИЦА ПОКОЈНЕ РАДЕ ЂОКИЋ (67) – Поднели кривичну пријаву против лекара

ОГОРЧЕНА ПОРОДИЦА ПОКОЈНЕ РАДЕ ЂОКИЋ (67) – Поднели кривичну пријаву против лекара

Породица покојне Раде Ђокић (67) из Крупња поднела је 26. јануара Основном јавном тужилаштву у Лозници кривичну пријаву против лекара Грудног одељења лозничке Опште болнице, где су пацијенткињу лечили у децембру због бронхијалне астме, а која је после компликација преминула 4. јануара на Хирургији, где јој је одстрањено 170 центиметара танког црева, које је почело да трули. У болници најавили ванредну контролу

Радин син Сретен каже да је уз кривичну пријаву затражио и спољашњи надзор здравствене установе у којој је преминула његова мајка.

– Због тешког кривичног  дела против здравља људи, пријаву смо поднели против лекара са Грудног одељења, а од надлежних очекујемо да утврде ко је кривац за овакав исход. Допис смо послали и ресорном министарству – каже Сретен.

Он објашњава да је његова мајка лечена на грудном одељењу због астме крајем октобра прошле године и да је са изразито побољшаним стањем отпуштена. После месец дана здравствено стање се погоршало па је на исто одељење поново примљена 6. децембра.

– Ту је лечена све до 2. јануара, када је као хитан случај у изразито тешком стању пребачена на хирургију због болова у стомаку. Први проблеми су се јавили 20. децембра, када јој је изненада повишен притисак, а после шест дана почели су болови у трбуху, на које се жалила како свом лекару, тако и дежурним докторима који су се смењивали до 30. децембра када ми је дежурни лекар рекао да је мајка прегледана, да је стомак мекан, да нема потребе за увођењем нове терапије и да је у питању вирус – прича Сретен.

Ни наредног дана болови нису престајали, па су Радин супруг Живорад и други син Никола тражили да се позове хирург и уради ултразвук, али им је поновљено да је у реч о вирусу и да због празника и викенда нема ко да уради ултразвучни преглед стомака. Тек у понедељак 2. јануара дежурни лекар је позвао хирурга на Грудно одељење да прегледа Раду после чега је она као хитан пацијент премештена у јединицу интензивне неге на Хирургији због изразито лошег општег стања. Урађени су први налази и ултразвук стомака, а породици је саопштено да је Рада животно угрожена. Дијагноза није успостављена и на инсистирање породице да Раду упуте у неку другу установу за лечење, добијен је одговор да је она у тако тешком стању да не може преживети пут до Београда.

– Били смо шокирани овим сазнањем. И следећег дана стање је било тешко, а нама су рекли да сумњају да је пукао желудац, чир на желуцу, крвни суд у цреву, али да може бити и хемијска реакција на лек који је мајка добијала на грудном одељењу. Прихватили смо да и поред најављеног ризика мајку оперишу јер није било другог решења. То је и учињено 4. јануара, када је мајци одстрањено 170 центиметара танког црева јер је већ иструлило. Истог дана поподне у 16.40 часова мајка је преминула – објашњава Сретен тврдећи да ни после свега нису добили одговор на питање шта се заправо десило, шта је довело до општег тешког стања када је Рада све време била под надзором лекара.

Покренућемо ванредну контролу

Др Зоран Ковачевић, в. д. директора Опште болнице, изражавајући жаљење због оваквог исхода, потврдио је да ће ових дана спровести ванредну стручну унутрашњу контролу.

– Такву одлуку донео сам на основу података из историје болести и пратеће медицинске документације. Сматрам да има довољно елемената за покретање таквог механизма, поштујући и наводе у пријави коју је родбина поднела. Мени се нико још није званично обратио ни из институција, ни од чланова породице, али имам овлашћења да покренем ванредну контролу – каже др Ковачевић и додаје да ће надзор спровести лекари који нису учествовали у лечењу пацијенткиње, али су стручњаци из тих области. О резултатима ће бити обавештена породица, као и све надлежне институције.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )