МАГДАЛЕНИ ЂОКИЋ (9) НЕОПХОДНА ПОМОЋ ЗА ЛЕЧЕЊЕ У МОСКВИ – Упиши Меги и пошаљи СМС на 5365

МАГДАЛЕНИ ЂОКИЋ (9) НЕОПХОДНА ПОМОЋ ЗА ЛЕЧЕЊЕ У МОСКВИ – Упиши Меги и пошаљи СМС на 5365

Лознички Хуманитарни центар “Леона” прикупља помоћ за лечење у Москви Магдалене Ђокић (9), девојчице која има церебралну парализу. Помоћи ближе од Русије нема, а за третмане тамо потребно је 40 хиљада евра које породица сама не може да скупи. Магдалени се може помоћи слањем СМС-а са текстом МЕГИ на број 5365

Магдалена Ђокић (2008) тек је са пет година почела да седи и да помало у рукама држи играчке, успостављено је држање главе, али и даље не може да жваће па је родитељи Марија и Миле хране пасираном храном. Њој је по рођењу најпре установљена хипотонија мишића, али је касније утврђено да се ради о церебралној парализи. Временске промене утичу на њено расположење па је понекад будна целе ноћи, а велики је проблем и то што нико не зна да ли девојчица разуме шта јој се говори, а она не може да каже ништа па чак ни када има болове. Магдаленини родитељи кажу да су обишли све клинике по Београду на којима су могли добити помоћ, прошла је бројна снимања и прегледе и ултразвуком је утврђено да нема аномалија на мозгу. Девојчица је била и на вежбама, али то није дало значајне резултате. Наши лекари само препоручују вежбе и рад са њом, али не знају колико ће то и да ли ће помоћи.

Преко рођака који живи у Москви Ђокићи су сазнали да Научно-практични центар за дечју неурологију и психијатрију има успеха у опоравку овакве деце, али је шанса за побољшање стања много већа када се крене на време. Магдалена касни већ годинама, али, на основу документације коју су послали у Русију, конзилијум лекара тог центра рекао да она може напредовати и да јој се стање може значајно поправити. То би, према њиховој процени, стајало око 40 хиљада евра, али се прво морају обавити сви потребни прегледи испочетка, да би могло тачно да се зна. Када би се сакупио толики новац, а породица га нема, Магдалена би прво морала проћи седмодневно испитивање у Москви након којег би се одредио даљи поступак и терапија. За сада се зна да би морала ићи четири пута на двадесетодневне терапије, са двомесечним паузама, али се све то мора обавити без прекида и стога је неопходно да се цео износ прикупи пре отпочињања лечења. У Москву уз Магдалену мора ићи и мајка, а вероватно и отац, што значи да је неопходно обезбедити и новац за авионске карте.

Ђокићи су покушавали помоћ да пронађу негде ближе, колико су сазнали, сличне клинике постоје у Немачкој и Француској, али је тамо још скупље. Према њиховим сазнањима, четворо малишана из Србије било је у Москви у Научно-практичном центру за дечју  неурологију и психијатрију деце, а Ђокићи се надају да ће Магдалена ускоро бити пета и да ће у догледно време стати на ноге и моћи да их загрли.

Лознички  Хуманитарни центар “Леона” спроводи акцију прикупљања помоћи за Магдалену, али до сада нису сакупљена значајнија средства па је потребно да се прикључи што више људи и помогне колико може. Ни стотину динара није мало јер када би у Лозници, која има скоро 80 хиљада становника, сваки трећи уплатио толико месечно, за два месеца био би скупљен потребни новац и Магдалена би могла кренути на свој пут наде.

Од данашњег броја у Лозничким новостима објављујемо упутство за слање хуманитарног СМС-а чијим слањем са свих мобилних мрежа можете помоћи Магдалени. Потребно је само уписати текст МЕГИ и послати СМС на број 5365. Цена поруке износи 100 динара. Магдалени се може помоћи и уплатом на рачун 160-415023-02 са назнаком “За лечење Магдалене Ђокић”.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )