СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Ново предузеће са доста недоумица

СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Ново предузеће са доста недоумица

Одборници Скупштине града прошлог петка донели су Одлуку о давању претходне сагласности на статусну промену припајања Јавног стамбеног предузећа „Лозница“, Дирекције за управљање и развој Бање Ковиљаче и ЈП „Урбоплан“ у  Јавно предузеће  „Град“. Одборници опозиције сумњају у то да ће будуће предузеће моћи да одговори свим захтевима

Уместо осам јавних предузећа, Лозница ће ускоро имати пет. Одлуку о припајању три јавна предузећа у један привредни субјект Скупштина града донела је у складу са Законом о буџетском систему према коме јавна предузећа губе статус индиректних корисника буџета а ова промена одборницима је била предочена још приликом усвајања буџета града за 2017. годину. У питању су: ЈП за изградњу и одржавање стамбеног и пословног простора „Лозница“,  Дирекција за управљање  и развој Бање Ковиљаче и ЈП „Урбоплан“ (друштва преносиоци) која ће бити припојена ЈП “Град“ (друштво стицалац).  На седници Скупштине града, одржаној прошлог петка, одборници су дали претходну сагласност на статусну промену припајања ова три предузећа у једно. Према речима Јована Миладиновића, начелника Одељења за привреду и локални економски развој, спајањем предузећа она престају да постоје док се ЈП „Град“ реорганизује.

– Од овако организованог предузећа очекује се повећање ефикасности у управљању и пословању, смањење трошкова пословања, повећање економичности и унапређења корпоративног  управљања. Статусне промене изискивале су одређене формалне процедуре које су подељене у две фазе: најпре, давање сагласности на измене статута ЈП које су  донели њихови надзорни одбори и доношење одлуке о припајању, а у другој фази која би требало да се заврши на наредној седници Скупштине, одлучиваће се о суштинским променама, циљевима и последицама које настају услед поступка припајања и реорганизације – рекао је Миладиновић.

У складу са Одлуком о усклађивању оснивачких аката јавних предузећа са Законом о јавним предузећима донетом септембра прошле године, Скупштина је, најпре, дала сагласност на статуте свих осам јавних предузећа. Како је рекао Миладиновић, најновије промене статута јавних предузећа односе се на посебне услове за директоре а у другом делу на одредбе које се тичу извршног директора.

– По новом закону, од осам предузећа предвиђено је да четири имају по једног извршног директора, “Водовод и канализација”, “Наш дом”, Јавно стамбено и “Паркинг сервис”. Убудуће да би неко био директор ЈП „Топлана“ мораће да има високу стручну спрему- техничко правне или економске струке – рекао је Миладиновић.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )