НАСТАВЉЕН ТРЕНД ПОВЕЋАЊА БРОЈА ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИКА – Друга година у плусу

НАСТАВЉЕН ТРЕНД ПОВЕЋАЊА БРОЈА ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИКА – Друга година у плусу

k Ukupno osnovano preduzeca i radnji 2016 godine

Протекла година донела је Лозници, али и целом Мачванском округу повећање броја предузећа и предузетничких радњи па је, ма колико незнатно, ипак настављено побољшање “крвне слике” овдашње привреде. Лозница је нову годину започела са 18 предузећа и 93 радње више него што их је имала на почетку 2015, а једино је у Крупњу број привредних друштава остао непромењен

Број привредних друштава у Лозници протекле се године увећао за 18 па их је првог јануарског дана у евиденцији Агенције за привредне регистре (АПР) било 870. Повећање је мање него што је било годину дана раније, али најбитније је то што је тренд пораста броја предузећа, ипак, настављен. Током 2016. основана су 42 привредна друштва на подручју града Лознице, три мање него претходне године, а угашена су 24, четири више него 2015. Добра вест је да су и предузетници успели да повежу две године у којима је растао број предузетничких радњи у Лозници па их је тако током прошле године основано 410, а 317  је затворено. Почетком месеца у евиденцији АПР било је уписано 2.756 лозничких предузетничких радњи. Иако је прошле године регистровано мање радњи, мање их је и угашено па је знатан скок у броју предузетника јер је Лозница годину завршила са њих 93 више у односу на 2015. у којој је тај број порастао за скоро упола мање – 50.

Према речима Габријеле Петковић Јовановић, менаџера за односе са јавношћу АПР, на нивоу Србије број основаних и угашених привредних друштава повећан је за мало изнад три одсто у односу на претходну годину.

– Број предузетника није се много повећао, свега пола процента. У Србији је протекле године основано 8.429 привредних друштава и 33.615 предузетничких радњи, а угашено 2.458 предузећа и 22.270 радњи. Сваки трећи предузетник избрисан је из евиденције по службеној дужности, на основу Закона о привредним друштвима, због пословног рачуна који је дуже од две године био у блокади – каже Јовановићева.

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )