НАРОДНА КУХИЊА – Сваког дана 159 оброка

НАРОДНА КУХИЊА – Сваког дана 159 оброка

KUVANO JELO SSEST DANA SEDMICCNO

Ниске температуре нису утицале на рад народне кухиње у Лозници која, према речима секретара лозничког Црвеног крста Весне Мелезовић, функционише беспрекорно. Храна се и даље дели на два пункта, зеленој пијаци у Лозници и кванташкој у Клупцима, а корисници редовно долазе по своја следовања.

– По један кувани оброк тренутно дневно добија 159 корисника народне кухиње, од којих су 40 одсто деца, а ту су и старија лица и они који не могу да раде из здравствених разлога. Последњих 12 година крећемо се у оквиру од око 150 до 160 особа, некада их зна бити и по 170, и тренутно немамо никога на листи чекања. Добијају оброк дневно који се обавезно састоји од сто грама меса, 500 грама варива и пола килограма  хлеба по кориснику. Кува се шест дана у седмици, а суви оброк је само недељом. За рад кухиње из градског буџета издваја се око девет милиона динара за 150 корисника, то је међу највећим свотама у Србији, али тренутно “Наш дом” спрема девет оброка више – каже Мелезовићева и додаје да у Србији има скоро 80 народних кухиња под патронатом Црвеног крста, а један од најквалитетнијих оброка спрема лозничко КЈП “Наш дом”.

Корисници кухиње кажу да је храна добра и да им кувани оброк много значи, као и да им није тешко да долазе по следовање и у овим леденим данима.  Проблем је што су донације за кухињу ретке, а много би значиле да се исхрана повремено још побољша.

Народна кухиња у Лозници ради са мањим прекидима две деценије, а 12 последњих непрекидно.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )