ИНТЕРВЈУ – МИРОСЛАВ САВИЋ РЕДИТЕЉ – Бити на “Кустендорфу” привилегија је

ИНТЕРВЈУ – МИРОСЛАВ САВИЋ РЕДИТЕЉ – Бити на “Кустендорфу” привилегија је

M.SaviC

Када се нађеш у селекцији 22 филма, које су снимали аутори из 19 земаља из свих крајева света, при том упознаш велика имена из света филмске индустрије, онда није лако изразити задовољство што ти је указана част да учествујеш на фестивалу какав је “Кустендорф” – каже Мирослав Савић, редитељ из Лознице, који већ годину и по живи и ради у Америци. Боравак у Србији и родном граду, искористили смо да поразговарамо са овим младим талентованим уметником

Какве утиске носиш са Мећавника?

– Мој филм “Пут за Кујумбу” ушао је међу 22 филма у званичној селекцији, а снимали су их аутори из 19 земаља света. У такмичарском програму била су четири српска филма и наш је био један од њих. Иако није било конкретне награде, то је велики успех за моју екипу и мене јер реч је о мом мастер раду на факултету. Филм је већ имао добар пријем на више од 20 фестивала где је освојио шест награда у различитим категоријама. Зато нам је свима и само учешће на “Кустендорфу” било као шлаг на торти.

Какав је осећај наћи се међу филмским звездама?

– Кустуричин фестивал нема црвени тепих и то већ говори о томе какав свет тамо долази. Све су то паметни људи с којима је лако комуницирати, без обзира на то колико су постигли у свом послу. Ипак, велика је привилегија бити тамо јер на фестивалу имаш могућност да размениш искуство са колегама из целог света, из различитих кинематографија, који снимају филмове са различитим буџетима.  Други аспект фестивала, који је можда најбитнији, то је што имаш привилегију да присуствујеш радионицама које воде неки од тренутно највећих синеаста. Чути како они снимају филмове, како долазе до идеја и новца за снимање, искуство је које нема цену. Ти људи не изигравају звезде, а после завршених пројекција сви заједно седимо у истој просторији, слушамо музику и дружимо се у лепом амбијенту. Не верујем да би ико ко је био на “Кустендорфу” могао да буде разочаран.

С. Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )