ЗИМА СЕ НЕ ШАЛИ – Због снега на опрезу

ЗИМА СЕ НЕ ШАЛИ – Због снега на опрезу

zima

Снег који  пада од понедељка обрадовао је децу, а зимској служби донео пуне руке посла. Док надлежни тврде да је све што је предвиђено и очишћено, грађани на друштвеним мрежама постављају фотографије које говоре супротно, а снег не престаје да веје

У складу са упозорењем Одељења за ванредне ситуације у Шапцу и најаве РХМЗ да се до 22. јануара  на територији целе Србије очекују велике снежне падавине, ниске температуре, ледени дани, јак ветар и увећање снежног покривача до 30 центиметара у Лозници је у уторак одржано заседање Градског штаба за ванредне ситуације.

Командант штаба, градоначелник Видоје Петровић донео је решење о формирању седам радних група са задатком да активирају све штабови у месним заједницама Лознице ради процене сопствених могућности и реаговања у случају ванредне ситуације, саопштено је из градске управе. Наложена је приправност свима који су задужени за заштиту и спасавање људи и имовине, затим снабдевање горивом, механизацијом и животним намирницама, а предузимају се и друге превентивне и оперативне мере како би се обезбедили основни услови за живот и рад грађана. Свака радна група, у чијем саставу су, осим чланова штаба и председници савета месних заједница, биће непрекидно на терену, прикупљати информације и обавештавати Градски штаб за ванредне ситуације. Директори јавних предузећа “Град”, “Топлана”, “Водовод и канализација”, “Наш дом” и “Електродистрибуције” задужени су за потребне  интервенције према упутствима Градског штаба. Већа приправност очекује се од Црвеног крста, Центра за социјални рад, стручних служби МЗ, Дома здравља и Опште болнице. Посебан значај придаје се превентивним мерама на редовном снабдевању града струјом, водом и грејањем као и раду инспекцијских служби на уклањању леда са стаза, леденица са зграда и опште безбедности грађана на сваком месту. Према речима директора  ЈП “Град” Николе Драгићевића, зимска служба дежура 24 сата и чисти све предвиђене путне правце.

– Ситуација на терену је добра. Путеви су проходни и ниједног тренутка није дошло до застоја у одвијању аутомобилског ни аутобуског саобраћају. Има довољно и соли и каменог агрегата. Чистимо приоритете, али  се излази и у сусрет грађанима да се очисте и неки споредне путеви ако има потребе за одлазак на дијализу или због смртног случаја. Приоритетни путни правци који се чисте су локални путеви на којима се одвија аутобуски саобраћај, путеви поред издвојених одељења основних школа, амбуланти, а у граду најфреквентније улице поред јавних установа.  Зимска служба у потпуности функционише, четири комплета су активна и чисти се на територији града и Горњем Јадру – рекао је он у среду.

“Наш дом” чисти јавне површине и оне су посуте одговарајућим средствима. У овом предузећу кажу да нема притужби грађана на стање тротоара и мостова, а до сада су потрошили 30 кубика песка, осам тона соли и тону хемијских средстава. Докупљена је још тона хемијских средстава и четири тоне соли. Смеће, кажу, односе редовно, али успорено, а проблем су брдски предели. Из зимске службе апелује се да возачи возила паркирају тако да омогуће пролаз механизацији која чисти путеве и улице. Што се тиче грејања оно је, према речима директора “Топлане” Миодрага Дишића,  потпуно стабилно, опрема и топловоди су у савршеном стању и од почетка сезоне није било озбиљнијих проблема. Режим грејања усклађује се са спољним температурама, али се пази да јануарски рачуни грађана не буду превелики. У “Водоводу” кажу да је од почетка хладног таласа било више од 60 пуцања незаштићених водомера што је  главни проблем, а од почетка отопљења има и кварова на цевоводима.  Сви потрошачи имају воду, осим појединих кућа које је привремено немају док се не отклони квар због пуцања цеви и водомера. Од почетка месеца повећана је потражња за огревним дрветом кога   последњих  дана нема на стовариштима. Ретко се могу видети и приватници са натовареним дрвима на приколицама, код којих се продавао кубик за 40 евра. ШГ “Борања” обуставило је испоруку дрвета јер, како кажу, не постоје услови да се дође до шуме и безбедно превезе до потрошача. Код њих је цена била  око 3.000 динара по кубику. Пилане још нису почеле производњу, па ни код њих нема отпадног дрвета, које се, иначе, по повољнијим ценама може купити током године. Повећана је и потражња угља на стовариштима где се још увек може пронаћи “сушена колубара” по цени од 12 хиљада динара за тону, колико кошта и тона “бановића”, док је најефтинији угаљ “станари” чија цена је осам хиљада динара.

Снег који пада са мањим прекидима од понедељка треба да престане данас када  се очекује разведравање, кажу у лозничком хидрометеоролошкој станици. До среде је снежни покривач достигао 23 центиметра. Јутарње температуре од почетка падања снега нису ишле испод мунус два, али се данас очекује минус осам, а слично би требало да буде и викендом.

Т.М.С

С.П

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )