КРУПАЊ – Година јубилеја

КРУПАЊ – Година јубилеја

OBELEZZAVAJU VELIKI JUBILEJ

Крупањ ће ове године обележити изузетно важан јубилеј – шест векова од првог помињања имена овог места у дубровачким списима.  Крупањце и туристе очекуј бројни културни садржаји посвећени овом јубилеју

Археолошки налази говоре да је овај крај био насељен још у доба неолита. У средњем веку Крупањ је био значајно рударско место јер се ту налазио рудник сребра. Дубровачки каравани су у то време често пролазили кроз Крупањ па отуда и његово помињање у дубровачким списима. Локална самоуправа је недавно формирала одбор за обележавање јубилеја.

– Одбор чине представници удружења грађана, Библиотеке “Политика”, Туристичке организације Крупња, Канцеларије за локални економски развој.  Добродошли су и други који желе да дају свој допринос. Одржали смо први састанак на коме смо утврдили неке смернице важне за обележавање јубилеја. Централна манифестација ће, највероватније, бити одржана у јулу, о томе још нисмо донели коначну одлуку, али извесно је да ће цела година протећи у знаку ове значајне годишњице. Сваког месеца обележићемо неки значајан датум – наша Основна школа “Боривоје Ж Милојевић” ове године слави 180 година постојања, ФК Рађевац ће прославити 95 рођендан, а ту су и неке друге важне годишњице. И наше традиционалне манифестације попут  “Плодова Рађевине” добиће нову ноту – и оне ће бити у знаки шест векова Крупња – каже Иван Исаиловић, председник општине Крупањ.

Он истиче да је ово велика шанса за бољу туристичку промоцију Крупња и да овом послу прилазе веома озбиљно. Најављује богат културни живот  током целе године.

–  Туристи који се одлуче да посете Рађевину имаће шта да виде. Биће у прилици да уживају у бројним позоришним представама, концертима, али и другим културним садржајима. Крупањце смо у другој половини прошле године навикли на богат културни програм, а у овој ће тога бити много више.  Надам се да ће нам у обележавању јубилеја помоћи и Министарство трговине, туризма и телекомуникација – каже Исаиловић.

Према његовим речима Крупањ ће се на  Сајму туризма у Београду крајем фебруара представити на другачији начин него што је то било до сада. Припремили су бројна изненађења, а председник општине да верује да ће туристи бити задовољни поклонима које ће добити уколико се одлуче да посете Рађевину.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )