ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД “ФРУЛА” – Чувају српски фолклор

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ КУД “ФРУЛА” – Чувају српски фолклор

godisnji koncert kud frula nastup pred publikom foto s.pajic

КУД “Фрула”. основано пре скоро деценију и по, и ове године приредило божићни концерат у Липничком Шору. Уз све финансијске потешкоће, захваљујући подршци месне заједнице и градске управе, друштво опстаје и окупља децу која негују наш фолклор

Традиционално после Божића и првог дана Српске нове године, КУД “Фрула” из Липничког Шора приредило је у дому културе годишњи концерт на којем су се представили чланови свих фолклорних група, солисти и народни оркестар. Као гости  наступили су и играчи КУД “Свети Сава” из Брадића, глумац Петар Петровић, песник Љутомир Рундић и вокална солисткиња Јована Јанковић.

– Друштво постоји од 2003. године, када је основана фолклорна секција из које је касније изникло КУД “Фрула”. На овим годишњим концертима изводимо цео програм који имамо на репертоару, то су сплетови песама и игара из Србије. Нажалост, друштво има све мање чланова, деца су све мање заинтересована и тренутно их је око 50 активних. То су деца из Липничког Шора, Козјака, Јелава, Јадранске Лешнице, Јошеве, Клубаца, где у основној школи постоји фолклорна секција – каже Драган Пуљезевић, уметнички руководилац друштва.

Он наглашава да је све теже опстати, али да се друштво финансира преко пројеката које подржава локална самоуправа, док посебну захвалност упућује месној заједници, која је уз њих од почетка.

– Ношње које користимо на већим наступима позајмљујемо од пријатеља из КУД “Караџић”, с којима имамо одличну сарадњу, док већи број деце има и своје приватне делове ношње. Сналазимо се некако, али то нас не спречава да и даље редовно наступамо на свим манифестацијама и да редовно организујемо мећународни фестивал дечјег фолклора “Распевано пролеће”, за који смо већ почели припреме – наглашава Пуљезевић.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )