НАШИ СМО – Виц

VericaПитају плавушу колико има година а она каже:  „То се стално мења, ко ће памтити.“

 Не волим вицеве о плавушама, али овај ми се баш свиђа и примењујем га кад год ми се пружи прилика. Међутим, виц је једно, а живот нешто сасвим друго. Ево, прође још једна година, већ смо у новој  и на самом њеном  почетку већина размишља не како ће живети, већ како преживети. У овој земљи се одавно не мисли на живот какав се води у уређеним земљама већ само на пуко преживљавање. Мало се опустимо за новогодишње и божићне пранике, попијемо коју па нам лепо, веселимо се што смо још живи, али и старији, да ли и паметнији, сумњам. Стално обећавају још ова година за стезање каиша, следећа ће  бити боља, па још боља … А у стварности све нам је горе.

Дебели минус који је Србију оковао ледом показао је колико има бескућника посебно у нашој престоници, који су се окупили у прихватилиштима да би се огрејали. Око 18.000 људи у Србији воде се као бескућници, а чак четвртина њих су деца испод 14 година! Подсетило ме је то и на породице корисника социјалне новчане помоћи у Лозници које живе у привременом смештају, у кућама без струје и таваницом која само што се није срушила. На самом измаку старе и на почетку нове, лоше вести стижу једна другу. Иако сам по природи оптимиста, некако ми се не да, не дозвољавају ми да то и останем.

На самом крају старе године Влада је донела уредбу о формирању помоћне полиције, али је под притиском јавности, одмах на почетку нове уредбу укинула. Важила је само два дана. САЈ, ПТЈ, БИА, Жандармерија, Интервентна, Погранична, Саобраћајна, Комунална, и на све то још и Помоћна?!  Земља у којој припадници редовне полиције протестују на улици због малих примања и лошег живота па их проглашавају за државне непријатеље. Ако за њих нема пара, како има за помоћну?! Каже министар Стефановић „Хајка била прејака, зато је уредба  укинута?! Напоменуо је да је донета пре дванаест година, али никада није примењена не рекавши да му је ова нова давала већу могућност да утиче на избор помоћних полицајаца. Да све то нема смисла и да личи на предизборну кампању и лош виц, како је премијер попустио опозицији што никада није чинио, показује чињеница да је по Закону о полицији њихово ангажовање могуће уколико се за тим укаже потреба. Овако испада да је премијер укинуо уредбу коју је донела ДС. Наивне ли опозиције.

Министар Стефановић стару годину завршио је као победник, за сада. Због текста о њему као главном фантому који је одговоран за рушење Савамале, НИН мора да искешира триста хиљада динара. Пресуда је донета у рекордном року од тридесет дана и то претпоследњег радног дана. На другој страни, због недостатка доказа и застарелости, сви греси опроштени су Богољубу Карићу који се терети да је оштетио „Мобтел“ за више од 60 милиона евра а привођење је избегао бекством у Русију. Вратио се у Србију дан пре свадбе његове кћерке, које ли „случајности“, узвикујући да ће бити слуга Влади Србије. Из истих разлога опроштено је и Млађану Динкићу, због, како се тврдило, злоупотребе службеног положаја. Премијер се љутио на збуњену министарку правде и питао па како то, богати, нема довољно доказа против њих. Није му сметало да Карићев Покрет снага Србије, буде коалициони партнер СНС а Драгомир и Миланка Карић посланици. Миланка је уз то и председница Парламентарне групе Србије и Казахстана и почасни конзул Казахстана. Да ће греси бити опроштени, указивали су и повремени сусрети председника Србије и председнице Скупштине Србије са човеком за којим је расписана интерполова потерница. Шта рећи до запитати се – да ли одустати од памети или од поштења, ћутати или можда отићи.

Пред нама је година још једних избора председничких, можда и парламентарних, видећемо. Дакле, ништа ново, чак су и кандидати стари, само се врте укруг.  Што се тиче 2017, видећемо да ли је ово година више пута обећаног бољег живота или још један лош виц актуелне власти. Лепши су они о плавушама, зар не? Па иако су вицеви о плавушама дискримнаторски, лакше се сваре, зар не?

Верица Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )