ЛЕДЕНИ ДАНИ У ЛОЗНИЦИ – Кад спавају миш и мачка

ЛЕДЕНИ ДАНИ У ЛОЗНИЦИ – Кад спавају миш и мачка

U ZIMSKOM ZAGRLJAJU

Ледени талас загрлио је целу Србију па и лознички крај. Забелело се већ трећег јануара, а онда је почео минус који се у недељу зауставио на 16. подељку, испод нуле. После неколико година Штира се заледила у центру града

Пошто нас је заварала сувим и топлим данима, зима је од почетка године решила да покаже право лице па нас је бацила у двоцифрен минус.  Према подацима лозничке Хидрометеоролошке станице, другог јануара максимална дневна била је 11,4 Целзијуса да би четири дана касније било -1,9 степени.

– Ледени дани почели су од 6. јануара када је минимална јутарња температура била -7,9, а максимална -1,9, на Божић је било -13,2, а максимална  -8,5, да би 8. јануара највише било -6, а најмање 16,3 испод нуле. Понедељак је донео јутарњих -11,5, уторак -14,6 степени, а у среду је забележено десет испод нуле. Од четвртка се очекује дневна до три, а у петак и четири степена изнад нуле и могућа је чак и киша, можда ледена. Ове температуре јесу нешто мало испод просечних за ово доба године, али није ништа драматично. Проблеме је правио ветар  који појачава утисак хладноће за десетак степени – каже за ЛН метеоролог Драгослав Пауновић.

Зимске службе у три смене

Међутим, надлежне снег није “изненадио” у јануару па су правовремено реаговали. Било је, додуше, делова неких улица, као што је угао Жикице Јовановића и Зеке Буљубаше, или поред музичке школе и “Кадињаче” где је било леда, али је, углавном, било проходно. КЈП “Наш дом”, задужено за одржавање тротоара, пешачких прелаза, мостова и пешачких стаза, спремно је кренуло у бој са хладноћом. Према речима директора Јанка Алексића, на терен се излазило брзо, реаговало правовремено и послови од стране ЈП “Град” су обављани на време.

– За зиму смо се припремили још летос тако да није било озбиљнијих проблема. Урадили смо све што треба, а најважније је да су грађани задовољни. Набавили смо још два камиона путарца тако да смо са три таква возила још мобилнији. Осим што смо чистили снег, обављали смо свој основни посао и уклањали смеће иако су контејнери и смеће били залеђени, а механизација, камиони стари тридесетак година, тешко је радила због ниских температура. Радили смо и током новогодишњих и божићних празника, од понедељка смо кренули са још обимнијим изношењем и до недеље ћемо потпуно вратити ритам изношења смећа и цео град ће бити чист – каже он.

Шеф зимске службе Драган Петровић  каже да су у непрекидном дежурству, две екипе од по 12 радника, наизменично раде у трећој смени, док је у првој ангажовано од 40 до 45 људи  из Зеленила и Градске хигијене.

IZLAZIO SAMO KO MORA

– До сада није било проблема, успели смо да очистимо све тротоаре, од Булевара патријарха Павла на Лагатору, до Улице Републике Српске. Сваку ноћ очистимо снег и поспемо мешавину соли и песка као и зрнаста хемијска средства у пешачкој. Очистили смо зелену пијацу, гробље, парковске стазе, прилазе установама, све површине које су фреквентне. Прво чистимо да може да се пролази, а онда проширујемо и дорађујемо где је то потребно, све у складу са ситуацијом. Машине су исправне, имамо три возила на рашчишћавању и три путарца за посипање мешавине соли и песка, а ноћу имамо по два возача на сваком који се смењују  на свака три сата. До сада смо потрошили више од две и по тоне соли, десетак кубика  песка и око 500 килограма хемијских средстава. Залиха има, пре почетка зиме смо обезбедили десет тона соли, тону калијум-карбоната и 40 кубика песка. Све функционише и наставићемо тако – рекао је прекјуче Петровић.

Комунална инспекција и Комунална полиција  свакодневно су на терену и кажу да су грађани  дисциплиновани и по престанку падавина чисте снег испред зграда и пословних објеката.

Продужено грејање

ЈКП “Топлана” током новогодишње ноћи, 1. јануара и божићних празника, 6, 7. и 8. јануара није прекидала грејање па су радијатори били стално топли. Због хладних дана предузеће је ове седмице одлучило да измени режим рада и греје дуже по два сата дневно.

– Одлучили смо да док трају овако ниске температуре наставимо са продуженим грејањем, односно да оно траје до 22 сата увече и да ујутру стартујемо сат раније, од пет сати. То би требало да буде довољно, да потрошачи буду задовољни температуром у стану, а да не буде превелико оптерећење за јануарски рачун – рекао је Миодраг Дишић, директор “Топлане”  додајући да ће магистралне пумпе остати у раду и после 22 сата како би се избегло замрзавање на делу топловода, односно да се заштити систем.

Непрекидно грејање повећава потрошњу и за три дана сталног грејања отишло је 40 одсто више енергената.

Уредно је и снабдевање гасом. Проблема има само код „Вискозине“ капије два где због пуцања цеви три потрошача тренутно немају гас. Према речима Мирољуба Тешмановића, директора предузећа „Лозница гас“, квар ће бити отклоњен чим временске прилике дозволе, односно, кад температура буде изнад -5 степени.

Потрошња струје је ових дана повећана за 15 одсто, а према речима Александра Марковића, директора лозничке „Електродистрибуције“, било је кварова уобичајених за овај период, али су брзо отклањани. Краткотрајног прекида у снабдевању струјом било је у ноћи између 5. и 6. јануара због квара на високонапонској мрежи на старој зеленој пијаци у центру града. Он  апелује на купце да буду стрпљиви ако дође до престанка у снабдевању струјом, јер ће квар у веома кратком времену бити отклоњен.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )