ДЕЧЈА ЦРКВЕНА ГРУПА “ЂУРЂЕВАК” – Песмом негују традицију и духовност

ДЕЧЈА ЦРКВЕНА ГРУПА “ЂУРЂЕВАК” – Песмом негују традицију и духовност

decja grupa djurdjevak

Од средине септембра прошле године у нашем граду делује дечја црквена група “Ђурђевак”, којом руководи Дуња Блажић, наставник музике. Група је формирана уз сагласност лозничке Цркве Покрова Пресвете Богородице, у чијим просторијама имају и пробе.

– Тренутно је у групи седам девојчица, узраста од четвртог разреда основне школе, а једна је средњошколка. Планирамо пријем још три чланице и то је оптималан број за овакву певачку групу јер намерно нисмо оснивали хор. Инсистирам на певању дечјим гласом а не уметничким, односно хорским – каже Дуња Блажић.

Пробе имају два пута седмично, уторком и четвртком, а на репертоару су им духовне песме прилагођене дечјем узрасту, које се изводе у одређеним приликама попут Божића, Савиндана или Васкрса. Група “Ђурђевак” изводи и традиционалне песме посвећене завичају и Србији, а први наступ девојчице су имале после само два месеца вежбања и то као специјални гости на концерту етно-групе “Лозице”. Запажене наступе имале су и на локалним телевизијама, а, према речима Блажићеве, група је наишла на подршку спонзора, као и свештенства наше цркве, тако да у овој години планирамо још више наступа, како би оправдали њихово поверење.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )