ИЗАБРАН НОВИ УПРАВНИ ОДБОР “ЛОКАЛ ПРЕСА”  – Уредница Лозничких новости нова председница

ИЗАБРАН НОВИ УПРАВНИ ОДБОР “ЛОКАЛ ПРЕСА” – Уредница Лозничких новости нова председница

 

Зорица Вишњић, главна и одговорна уредница Лозничких новости, председница ПУ ''Локал прес''. Фото ''Локал прес''

Зорица Вишњић, главна и одговорна уредница Лозничких новости, председница ПУ ”Локал прес”.
Фото ”Локал прес”

Главна уредница Лозничких новости Зорица Вишњић изабрана је за нову председницу Управног одбора ПУ “Локал прес” на Годишњој скупштини удружења на Златибору крајем прошле седмице. За пет места у Управном одбору редакције су номиновале 12 кандидата, а поред председнице, тајним гласањем, за чланове Управног одбора изабрани су – Драган Ђорђевић, директор „Сремских новина“ из Сремске Митровице, Дејан Црномарковић, директор и уредник „Независних народних новина Паланачких“ из Смедеревске Паланке, Стојан Марковић, директор „Озон медие“ из Чачка и Милева Малешић, директорка Телевизије Форум из Пријепоља.

Ступајући на дужност Вишњићева је истакла да су медији јавно добро и да постоје због јавног интереса, али да нису једини који треба да се старају о њему.

– Данас су сви озбиљни локални медији на ивици опстанка, изложени разним притисцима, а новинари су на ивици егзистенције. Зато ово није проблем са којим треба да се боре само “Локал прес” и Медијска коалиција, већ је проблем са којим треба да се суочи цело друштво јер, ако су угрожени локални медији, угрожен је и јавни интерес и уставно право грађана на објективно, тачно и правовремено информисање. Ово је последњи тренутак да се поведе озбиљан дијалог са државом о свим мањкавостима Закона о јавном информисању, новој медијској стратегији и нужности да се локалне самоуправе обавежу на обавезно и процентуално издвајање из буџета за суфинансирање медијских пројеката – каже Вишњићева.

Скупштина “Локал преса”, одржана од 1. до 3. децембра, била је посвећена спровођењу Закона о информисању и медијима на локалном нивоу, а разговарало се и о резултатима пројектног финансирања. Биле су одржане и три радионице, а Скупштину удружења подржала је организација Нешнл ендовмент фор демокраси (НЕД), фондација посвећена расту и јачању демократских институција широм света. НЕД, уз подршку Конгреса САД, подржава више од хиљаду пројеката невладиних група које се боре за демократске циљеве у више од 90 држава.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )