НАСТАВАК САСЛУШАЊА О СЛУЧАЈУ РАДЕНКА НИКОДИНОВИЋА (8) – Још се истражује одговорност за несрећу

saslussanja-se-nastavljaju-i-danas

После саслушања више од двадесет сведока о случају дечака Раденка Никодиновића (8) који је преминуо 8. октобра од сепсе настале после прелома руке, Основно јавно тужилаштво наставиће истрагу испитивањем додатних сведока који су на било који начин имали контакт са преминулим дечаком од тренутка када је повређен до момента трагичног исхода у Београду

У Основном јавном тужилаштву, како је потврђено ЛН,  за данас је заказано ново саслушање сведока,  док ће  друга група  своје исказе дати 16. новембра.

– У понедељак касно поподне завршено је саслушање медицинских радника из Београда, запослених у Институту за мајку и дете, који су директно били укључени у лечење и пружање здравствене помоћи Раденку Никодиновићу. Они су се изјаснили о дијагностици и свим примењеним мерама, и о томе које су процедуре покренуте по пријему дечака. Њихове изјаве су биле у складу са очекиваним, да је пружена максимална медицинска помоћ која је била могућа у том тренутку – каже адвокат Цветко Марић, бранилац доктора Добривоја Бојанића, ортопеда Опште болнице у Лозници, протв кога је Министарство здравља поднело кривичну пријаву за неадекватно пружање здравствене неге.

Марић је потврдио да су лекари из Београда изразили саучешће породици Никодиновић, уз објашњење да се са сличним случајем до сада нико од њих није сретао у пракси.

– На жалост, неки медији су пренели изјаве које ја нисам изговорио нити су у овом тренутку могле бити изговорене, а тичу се констатовања нечије кривице. Нико од нас учесника у овом поступку не може сада да се изјашњава о кривици, што ни ја нисам чинио. О кривици ће се изјашњавати суд а ми смо у фази истраге која служи да се прикупи што више података како би се о свему могло валидно одлучити – објаснио је адвокат Марић подсећајући да следи и стручно медицинско вештачење. Како је рекао, резултат вештачења ће бити доказ на којем ће се заснивати одлука тужилаштва, ма каква она била. Током саслушања, нико од сведока није упро прстом на било кога и, према Марићевим речима, свако је сведочио из свог домена, од примарне до трерцијалне заштите. Он се и званичним дописом обратио Тужилаштву у Лозници у којем упозорава да се неки медији позивају на податке из исраге и на опасност од цурења информација из истраге и повреде тајности.

– Присуствовао сам свим саслушањима, осим првог дана када је саслушан доктор Добривоје Бојанић. Био сам спречен и у понедељак да испратим други део саслушања лекара из Београда, али сам кроз сва друга саслушања стекао утисак да се део одговорности жели пребацити и на њих. Колико сам схватио, они су све документовали, од момента када је наш Раденко примљен, до трагичног исхода – каже Милан Никодиновић, дечаков отац.

Он сматра да на основу изнетих сведочења, на листи окривљених за трагичан исход неће бити само ортопед доктор Бојанић.

– Сматрам да ће и педијатар др Милена Филиповић бити процесуирана јер је сама потврдила да је у уторак, два дана после прелома руке приметила оток и температуру али да је пропустила да дете пошаље да извади налазе – каже дечаков отац.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )