ИНИЦИЈАТИВЕ – Повратак ђачких униформи

ИНИЦИЈАТИВЕ – Повратак ђачких униформи

ovako-je-nekada-bilo-u-skoli-petar-tasic

У школске клупе од следећег септембра ђаци свих школа у Србији могли би да иду обучени у униформе. Коначну реч би требало да дају родитељи

Иницијативу за поновно увођење униформи у школе дао је нови министар просвете Младен Шарчевић. За сада ову идеју подржавају Национални просветни савет, директори школа и просветари, али коначну реч би требало да дају родитељи. Директори лозничких школа још нису добили упутство да спроведу анкету међу родитељима, али су нам неки од њих потврдили да су се ранијих година родитељи позитивно изјашњавали о томе. Међутим, за неке школе ово не представља новину пошто су већ увеле ову обавезу за своје ученике.

У Лозници је експеримент са униформама имала само ОШ „Петар Тасић“ у Лешници. Како су нам рекли у овој школи  31. јануара 2008. године Савет родитеља је покренуо иницијативу за увођење ђачких униформи, спроведена је анкета међу родитељима која је показала да је од  765 родитеља 601 је гласало за ношење ђачких уноформи. Међутим, већ у јануару 2011. родитељи подносе предлог да се ова обавеза укине, али их савет није подржао. Међутим, већ следеће године оне су укинуте. У питању су биле ђачке кецеље,  девојчице су носиле бордо а дечаци плаве док су све трошкове око њихове набавке сносили родитељи.

Да би се увела ова обавеза о томе најпре треба да расправља Савет родитеља сваке школе, да покрене иницијативу и да се, на основу анкете међу родитељима и ученицима види који је њихов став поводом ношења униформи, како оне треба да изгледају, да ли да за све ђаке буду исте или да свака школа има своју. Трошкове би највероватније сносили родитељи, али се у јавности спекулише да се са Министарством за социјалана питања разматра могућност за формирање социјалних предузећа која би шила униформе ђацима.

Из министарства просвете се надају да ће деца одлучити како ће те униформе да изгледају, да ће свака школа имати слободу да бира  боје,  дизајн,  грбове, тако да би деца  униформе доживљавала као нешто што су они одабрали и што ће радо носити.

Највероватније ће се школе одлучивати за кецеље, увођење комплетне униформе, која би обухватала панталоне, сукње, кошуље, сакое и слично, као што је то, на пример у Кини и Јапану, сада је немогуће због великих трошкова.

Иако социолози поздрављају идеју да основци буду исто обучени, нису сагласни да и средњошколци треба да буду униформисани јер тинејџери одевањем граде своју личност.

Драгана Симић, педагошкиња Средње економске школе у Лозници није против увођења униформи али, мисли да то неће бити лако спровести.

–  Питање је како ту тему приближити родитељима и деци,  да то не буде наметање униформи, што је на неки начин декадентно, што спутава личне изборе ученика а ту су и материјални разлози. Ученици наше школе већ имају униформе  за одређене предмете можда би родитељима било оптерећење да плате још једну. Пре неколико година у овој школи је било уведено легитимисање ученика, набављени су беџеви, утрошен је новац за њихово штампање, али је врло брзо прекинуто јер су ђаци заборављали да их понесу – каже она.

Симићева истиче да на другој страни није лоше да се уведе обавезно ношење ђачких униформи  због тога што су сви кодекси облачења и понашања поремећени већ неколико деценија тако да треба увести ред у школе. Ученици долазе на наставу непримерено обучени а наставници углавном попуштају, међутим, дешава се и да буду враћени кући.

–  Данас је облачење нешто што је приоритет код младих, носе се маркиране ствари па се униформе доживљавау као деградирајуће. Школа би требало да ради на томе да униформа буде обележје школе, нешто што би било прихваћено и позитивно а не да буде наметнуто – каже Симићева.

Шта о ношењу униформи у школи мисле основци и средњошколци питали смо ученике ОШ „Анта Богићевић“ и Гимназије „Вук Караџић“.

 

matija-tesicМатија Тешић

– Ја бих желео да се уведу униформе јер се ученици неће делити по томе каквог су  материјалног  стања а уједно и не бих желео јер то није мој стил облачења. Ја волим спортски стил. Ако би се увеле нека буду комплетне, сако, кравата, апанталоне а девојчице сукње.

 

 

milica-markovic

Милица Марковић

– И волела бих и не. Лепо је да се ученици не разликују, али не би ми пријало да носим униформу. Питала сма маму и она каже да је то њој било сасвим у реду, али не бих ја то могла, навикла сам овако.  Али, можда бих и могла да се навикнем кад се уведе.

 

emilija-pavlovicЕмилија Павловић

– Не бих волела, имам свој стил облачења и не осећам се удобно у тој одећи и не бих могла сваки дан тако да носим.

vukasin-markovicВукашин Марковић

– Волео бих да се уведу униформе јер се одело испрља, а наша гардероба остала би чиста.

Дечаци би могли да носе плаву или зелену а девојчице црвену униформу.

aleksa-janjicАлекса Јањић

– Мислим да је то веома корисно, вратило би нас у нека прошла времена и не би било социјалних неједнакости. Све школе у држави би требале да имају исте униформе.

tamara-nestorovicТамара Несторoвић

– Свако треба да има свој стил облачења и да на тај начин изражава себе,  униформе би нас  у томе зауставиле и мислим да нису добра идеја. За основне школе дјесу, али за средње не. Треба да постоје посебе казне ако неко дође непримерено обучен у школу, али мислим да свако од нас зна правила школе.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )