НА ПРОТЕСТНОМ СКУПУ У ЛОЗНИЦИ – Раденка не смемо заборавити

НА ПРОТЕСТНОМ СКУПУ У ЛОЗНИЦИ – Раденка не смемо заборавити

img_7862

– Не смемо дозволити да се истина прекроји и одговорност за Раденкову смрт мора бити утврђена. Не смемо одустати јер, ако то дозволимо, понављаће се овакве туге и несреће – поручила је Лидија Матић, другарица преминулог дечака, на скупу организованом пре седам дана у Лозници поводом трагедије која је задесила породицу Никодиновић

Више од 800 Лозничана и житеља јадарског краја окупило се прошлог петка на платоу испред Вуковог дома културе да мирном протестном шетњом укажу на потребу да се сазна истина о смрти осмогодишњег Раденка Никодиновића из Козјака, који је пре месец дана преминуо у Београду, после прелома руке и инфекције. У мајицама са Раденковим ликом и натписима “Анђели не умиру” и “Не можемо да заборавимо”, носећи дечакове фотографије, присутни су сузама и тишином исказали саучешће његовим родитељима који се од 8. октобра боре за истину и проналажење одговорних за трагедију која их је задесила. На препуном шеталишту, суграђанима се у име породице Никодиновић захвалила на подршци дечакова тетка Јелена, поручивши да истина мора победити а правда задовољити и да се Раденко не сме заборавити.

– Наш Раденко је жртва бахатости и незаинтересованости оних који би требало да буду најхуманији. Нека им је свима он на савести. Господо лекари, нисте ви богови, како себе доживљавате, и нисмо ми ту због вас већ обрнуто. Од нас примате своје плате и схватите да сте људи исто као и остали и да постоји савест. Држите се заједно, као секта, ћутите на овакву трагедију. Мало је добрих примера међу вама, њима свака част, али јако их је мало. Хвала свима који мислите на Раденка и који сте поделили са нама ову тугу – рекла је Јелена Никодиновић. Последњи поздрав у име другара из школе и комшилука упутила је Лидија Матић, с којом је Раденко проводио доста времена дружећи се.

– Овде смо да пружимо подршку Раденковим родитељима и пошаљемо Србији поруку да Лозница не може, неће и не сме да заборави један живот који се прерано угасио. Тешко је да схватимо да после безазлене игре дете изгуби живот који је тек почело. Морамо сазнати ко је крив за то. Не смемо дозволити да се истина прекроји и одговорност за Раденкову смрт мора бити утврђена. Не смемо одустати јер, ако то дозволимо, понављаће се овакве туге и несреће – рекла је Лидија.

Раденков отац Милан рекао је да су протест организовали његови другари и да су супруга, ћерка и он осећали потребу да се појаве и захвале свима који су их подржавали протеклих месец дана и пружали им утеху у болу и несрећи која их је снашла.

– Порука овог скупа је да се више никада овако нешто не понови. Немам ја ништа од тога и да доктор који је лечио мог сина оде у затвор, да остане без лиценце јер чињеница је да није он као јединка крив, већ цео систем. Нешто мора да се мења, да сутра, када људи доведу дете код лекара не стрепе шта ће се десити. Треба да верујемо докторима а не да страхујемо од њих – казао је Милан.

Његов пријатељ Славко Јеротић, један од организатора скупа, рекао је да је много нејасноћа у овом случају и да очекујемо да ће истина изаћи на видело.

– Лично очекујем да тај доктор буде осуђен, али то ће све утврдити вештачење које је најављено. Министар Лончар је изјавио да је била неуредна документација која је вођена у лозничкој болници, а у Београду се појавила историја болести које није било у Лозници. Сви знају да је мајка са дететом послата на Институт за мајку и дете са само два снимка – подсетио је Јеротић.

Протестна шетња је завршена на паркингу крај Одељења ортопедије, где су присутни запалили свеће за спокој Раденкове душе.

Тужилаштво

Основно јавно тужилаштво у Лозници саслушаће наредних дана доктора Добривоја Бојанића, ортопеда Опште болнице, против кога је у понедељак Министарство здравља поднело кривичну пријаву  за несавесно пружање лекарске неге у случају дечака Раденка Никодиновића. Ово нам је у среду потврдио в. ф. јавног тужиоца Зоран Несторовић.

– Тужилаштво ће саслушати осумњиченог доктора Бојанића и сведока у поступку, односно свих оних медицинских радника који су били укључени у лечење преминулог дечака. То је већ обавила полиција, а сада саслушање преузима тужилаштво с обзиром да је поднета кривична пријава против доктора. Саслушање ће бити за десетак дана пошто постоји процедура за уручивање позива коју морамо испоштовати – казао је Несторовић.

Он је објаснио да ће тек после тога бити упућен и захтев за стручно вештачење обдукционог налаза и свих других доказа, што је последњи корак у процесу истражних радњи.

– После саслушања следи вештачење које је неопходно јер ми имамо у обдукционом налазу узрок смрти али не знамо ко је изазвао тај узрок, ко је одговоран и ко није поступио како треба – објаснио је јавни тужилац.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )