У КРУПЊУ – Мост пријатељства Србије и Кувајта

У КРУПЊУ – Мост пријатељства Србије и Кувајта

preko-novog-mosta-na-likodri

Амбасадор Кувајта у Србији предао је на коришћење два нова моста у крупањској општини изграђена у оквиру помоћи после поплава 2014. године. Укупна вредност мостова на Ликодри и Богоштици је 31,9 милиона динара, од којих је Кувајт дао 22,5, а ЕУ 9,4 милиона динара

Нове мостове на рекама Ликодра и Богоштица прошле седмице свечано је предао на коришћење амбасадор Кувајта у Београду Јусуф А. Абдулсамад. “Мост пријатељства Србије и Кувајта” на Ликодри изграђен је средствима Црвеног полумесеца Кувајта у оквиру помоћи нашој земљи за обнову од поплава из маја 2014. године, а са Крупњем спаја Добри поток и још четири села.

Амбасадор Абдулсамад честитао је мештанима и пожелео да им мост што боље послужи наводећи да је то део помоћи  Владе Кувајта Србији после поплава 2014.  чији је  први део искоришћен за изградњу 25 кућа у поплављеном Обреновцу.

– Данас предајемо на коришћење два моста чију је изградњу финансирало Кувајт. У нашој земљи смо срећни да можемо да помогнемо својим пријатељима и управо због таквих наших настојања, УН су Кувајту 2014. доделиле титулу светског центра за хуманитарни рад, а нашем поглавару емиру титулу лидера хуманитарног рада у свету – рекао је он и захвалио се Црвеном полумесецу Кувајта и Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Србије на сјајној сарадњи.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, рекао је да Влада Србије дугује велику захвалност за помоћ коју је нашој земљи Кувајт пружио у последње две и по године.

– Помоћ коју смо од Кувајта  добили,  Србија, а верујем и  Крупањ никада неће заборавити. Само преко Канцеларије је након поплава у претходне две године, а нарочито у последњих годину и по дана овде уложено више од 11 милиона евра. Потпуно су реконструисани путеви Крупањ-Коренита, (вредан четири и по милиона евра) и Крупањ-Љубовија.  У јаловиште у Столицама из ЕУ уложено је близу два милиона евра, са два данас пуштена у саобраћај изграђено је још пет мостова, уложено је у системе за снабдевање водом, санирање клизишта, унапређење превентивне инфраструктуре, корита река, насипе, обалоутврде, изграђене су четири нове бујичне бране, обновљен је стационар Дома здравља и амбуланта у Белој Цркви. Нећемо ту стати и припремамо се за обнову Дома здравља у Крупњу. Уз захвалност Кувајту дугујемо је и општини Крупањ, садашњем, а нарочито претходном председнику општине за изузетно добру сарадњу без које толики новац не би могао да буде потрошен. Све успехе и урађено после поплаве Влада и Канцеларија деле са људима који су водили и који данас воде општину Крупањ – казао је он уз оцену да је овде урађен “велики посао”.

Укупна вредност оба моста је 31,9 милиона динара, од којих је Кувајт дао 22,5, а ЕУ 9,4 милиона динара. Иначе, на Ликодри су до сада урађена четири моста, од којих су три финансирана преко Канцеларије, један преко УНДП. Председник крупањске општине Иван Исаиловић захвалио се Кувајту и другим дародавцима на досадашњој помоћи.

–  Требало би нам отприлике тридесетак година да сами, без помоћи наше владе  и земаља које су нам помогле, санирамо последице, а да при томе ни у шта друго не улажемо. Ако будемо памтили као народ и будемо марљиви и вредни као сви људи који су нам помагали, мислим да ћемо и ми једном  моћи некоме да помогнемо, да се можда једном достојно одужимо свим земљама, а посебно  Кувајту. Крупањ ће захваљујући урађеним путевима по први пут у новијој историји бити пролазно место, сада имамо шансу да постанемо развијенија општина – поручио је први човек Крупња, а свечаности је присуствовао и Абдул Рахман Ал-Оун генерални менаџер Црвеног полумесеца Кувајта.

Током мајских поплава 2014. крупањска општина претрпела је штету од око 1,5 милијарди динара.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )