АКТИВИЗАМ ОСИ: ОКРЕНИ СЕ, ПОКРЕНИ СЕ (12) – Пружити прилику свима

АКТИВИЗАМ ОСИ: ОКРЕНИ СЕ, ПОКРЕНИ СЕ (12) – Пружити прилику свима

milijana

Архитектонске препреке често ометају особе са инвалидитетом да у потпуности остваре своје потребе које се не разликују од потреба других људи. Одборница у Скупштини града Милијана Сакић сматра да добра воља постоји, али је новац углавном “камен спотицања”

Они који немају потребе за тим често уопште не примећују да ли су ивичњаци на пешачким прелазима прилагођени особама које користе колица, нити, ако, бар на први поглед, јесу, колико је то добро урађено. Не виде ни да ли су врата на зградама тако направљена да их сви могу отворити, ни да ли се надомак улаза налази степеник као, без туђе помоћи, непремостива препрека. Скоро нико не примећује да ли су пешачки плочници прилагођени кретању особа са белим штапом, ни да семафори немају звучне сигнале. То су за оне који тај проблем немају, небитне ствари, али за људе који не желе да због инвалидитета буду присиљени на стални боравак између четири зида, од пресудног су значаја. Њихове потребе се не разликују од потреба других само им, понекад, треба мала помоћ, или једноставно архитектонско решење да би могли да их задовоље баш као и сви остали.

За решење је потребна иницијатива

Професорка српског језика и књижевности у Техничкој школи Милијана Сакић одмалена има парапарезу што је није спречило да заврши факултет, запосли се и живи нормалан живот. Од пролетос Милијана је и одборница у Скупштини града као представница Српске напредне странке. Као ученица у Лозници и студенткиња на Одсеку за српски језик и лингвистику у Новом Саду, Сакићева је била активна у више невладиних организација од Црвеног крста до Удружења особа са инвалидитетом. За разлику од ње, многе особе са инвалидитетом нису активне и не покушавају да се укључе у решавање проблема које свакодневно имају.

– Поуздано знам да је то велики проблем не само у Лозници, већ и шире. Људи су летаргични те не чуди да су и особе са инвалидитетом постале безвољне, неповерљиве па самим тим и невидљиве. Претпостављам да им недостаје мотивација и осећај да могу бити корисни чланови друштва. Локална самоуправа пружа подршку колико је то могуће, али проблем, наравно, превазилази и жеље и могућности градске управе. Углавном је недостатак новца “камен спотицања”. Социјална давања којима Лозница подстиче наталитет добар су пример да у градској управи имају слуха за горуће проблеме – каже Сакићева.

Архитектонске препреке се полако уклањају, већина улица има добар приступ пешачким прелазима, али и даље постоје проблеми на које, међутим, треба да укажу и удружења особа са инвалидитетом не чекајући да то неко други реши. Приступ пословној згради “Јадра” у којој се налази Фонд за пензионо осигурање олакшан је особама које користе колица, али се, ипак, на самом улазу у зграду налази степеник који се без помоћи не може прећи. Сакићева сматра да проблем у вези са прилагођавањем објеката креће са недостатком иницијативе, али и питање финансија често је значајан чинилац у његовом решавању.

– То јесте један од највећих проблема. Већ сам истицала да се потребе особа са инвалидитетом не разликују од оних који тај проблем немају, те долазимо до тога да су, ипак, онемогућени да реализују своје жеље и задовоље своје најосновније потребе. Оно што ме, ипак, храбри је чињеница да су приликом опремања Омладинског центра мислили и на особе са инвалидитетом, те је свака просторија доступна за особе у колицима, чиме се шаље порука да су оне у овом простору и драги гости.  Што се запошљавања тиче, закон је јасно регулисао статус особе са инвалидитетом приликом конкурисања за посао. Проблем се, опет, јави када треба прилагодити простор, услове рада или радно време раднику који има неку врсту инвалидитета. Неретко је то и сумњичавост самог послодавца према особи са инвалидитетом. И тако се вртимо  у зачараном кругу, а узрок свих проблема је недостатак новца – сматра Сакићева.

Увек се испречи неки степеник

Сакићева живи у згради без лифта, у школи часове држи на спрату, а и до скупштинске сале долази се степеницама па, ипак, ништа од тога њој није сметња да живи и ради као и сви други. Она је добар пример колико тога зависи од воље појединца и да се не треба само ослањати на то шта ће други урадити.

– Ипак, не треба правити разлику између оних који су решили да превазиђу проблем и оних који то нису учинили. Нисмо сви исти ни подједнако ментално јаки, а често не знамо много о борби и проблемима оног другог. Неко је, можда, уморан од сталне борбе, неко ни сам не зна које су му могућности, неко се, вероватно, “помирио са судбином”, а некима недостаје потпора да би се оснажили. Оно што је свима заједничко јесте то да им треба дати шансу да сами покажу шта и колико могу – каже Милијана.

Као одборница у Скупштини града са кратким стажом, Сакићева се још увек упознаје са начином рада, али положај особа са инвалидитетом јесте тема којом би волела да се бави у наредном периоду. Још увек није јасно зацртала на који начин, али има доста замисли и потрудиће се да их оствари што више, свесна да је, највероватније, немогуће реализовати све. Удружења особа са инвалидитетом најбоље знају шта им је најпотребније па се од њих и очекују сугестије које би требало да одреде и приоритете. Особе са инвалидитетом често имају проблеме да остваре нека права због неприступачности објеката, односно канцеларија у којима се та питања решавају, а често се жале да за њих нема ни довољно резервисаних паркинг-места. Могуће решење за овај проблем било би оснивање канцеларије која би била доступна особама са инвалидитетом, а бавила би се свим питањима значајним за њих, од паркирања надаље.

– То је користан предлог и таква канцеларија би знатно олакшала свакодневицу особа са инвалидитетом. Што се паркирања тиче, то је проблем који је генерално присутан у граду, обележених места за особе са инвалидитетом има, али би се могло порадити на томе да их буде уз сваку важну установу. Треба узети у обзир и број особа са инвалидитетом као најјаснији показатељ будућег деловања и планирања градске управе у вези са њиховим укључивањем у друштво – каже Милијана Сакић.

Н. Т.

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )