У ГАЛЕРИЈИ “МИНА КАРАЏИЋ” – Отворен “Октобарски салон”

У ГАЛЕРИЈИ “МИНА КАРАЏИЋ” – Отворен “Октобарски салон”

otvoren-oktobarski-salon

Традиционални “Октобарски салон”, изложба слика чланова ликовне група “Н8”, која успешно делује више од четири деценије при лозничком КУД “Караџић”, отворен је у понедељак у Галерији “Мина Караџић”. Поред 17 излагача, отварање изложбе пропратио је велики број поштовалаца ликовне уметности, док су у музичком делу програма наступиле чланице певачке етно-групе “Лозице”. Станоје Тешић, председник ликовне групе “Н8”, објаснио је да се пред публиком налази тридесетак слика насталих у протеклих неколико месеци, а да су ствараоци користили комбиноване технике, од уља на платну, преко акрилних и воштаних боја до листова и мозаика, за које су употребили љуску од кокошијих јаја.

– Манифестација “Октобарски салон” настала је по узору на неке сличне у другим градовима. Овај период године је специфичан, све је мање услова за ликовне колоније на отвореном простору, а уједно је добар период да сликари представе своје радове од почетка године – рекао је Тешић отварајући изложбу која ће трајатаи до 24. октобра.

Као и ранијих година, чланови ове секције и даље немају простор или атеље у којем би се окупљали и радили, али то им није умањило жељу за стварањем уметничких дела на бројним ликовним колонијама или сопственим атељеима. У име сликара, посетиоце галерије поздравио је дугогодишњи члан групе Слободан Цоле Гавриловић, који се захвалио свима који их већ годинама подржавају и бодре да наставе даље.

– У овим тешким временима за културу и уметност, у анемији културних догађаја у нашем граду ликовна група “Н8” овим салоном, поштујући традицију, нуди публици на увид сав напор и тежину стварања, али и доказ истрајности да укаже на чињеницу да наш град заслужује више оваквих догађаја – казао је Гавриловић, један од двадесетак активних чланова групе.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )